de herdenkingsplechtigheid in metrostatrion Maalbeek op 22 maart 2021, precies 5 jaar na de aanslagen van 22 maart 2016
© Belgaimage | de herdenkingsplechtigheid in metrostatrion Maalbeek op 22 maart 2021, precies 5 jaar na de aanslagen van 22 maart 2016;

Terroristen Zaventem en Maalbeek wilden eigenlijk aanslag plegen in Frankrijk

© Belga
06/08/2022

De terroristen die op 22 maart 2016 in ons land aanslagen pleegden, hadden eigenlijk het Stade de France in Parijs op het oog. Daar wilden ze toeslaan op 10 juni 2016, toen de openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap plaatsvond. Dat berichten VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws vrijdag, die de akte van inbeschuldigingstelling net zoals andere media konden inkijken voor het proces over de aanslagen in Brussel. Het federaal parket betreurt in een reactie het uitlekken van de akte.

Ongeveer 75.000 mensen stroomden op die avond samen aan het Stade de France. Ook president François Hollande zat op de tribune om het Franse nationale team aan te moedigen, dat tegen Roemenië speelde.

Toen de terreurgroep in maart 2016 in België toesloeg, met aanslagen op Brussels Airport en het metrostation van Maalbeek, waarbij 32 mensen stierven, deden al snel geruchten de ronde dat die doelwitten eigenlijk maar een tweede keuze waren. De terroristen hadden vroeger dan gepland gehandeld omdat ze in het nauw gedreven waren door de arrestatie van Salah Abdeslam, bleek uit conversaties die teruggevonden werden op een achtergelaten computer.

De terreurcel overwoog een lange lijst van doelwitten, blijkt uit de akte van inbeschuldigingstelling. Er waren ook doelwitten in België bij. Zo onthullen de computers van de terroristen dat er werd gezocht naar informatie over kerncentrales, de Antwerpse haven, de legerkazerne van Flawinne en de ambtswoning van de premier.

500 kilo TATP-bommen

Maar het was het Europees voetbalkampioenschap in Frankrijk dat het meest in de plannen naar voren kwam. Mohame Abrini - 'de man met het hoedje' - en zijn medeplichtigen wilden het met een autobom aanvallen. Zij wilden vijfhonderd kilo TATP (acetonperoxide) bemachtigen en er verschillende voertuigen mee vullen zoals in Irak en Syrië. "Hiermee zouden ze door de politiebarricades gaan, de menigte in. Abrini noemde ook de mogelijkheid om hiervoor een vrachtwagen te gebruiken. "Of misschien twee of drie auto's".

Uit een gesprek tussen Abrini en Mehdi Nemmouche, de dader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei 2014, blijkt dat deze plannen niet slechts een hersenspinsel van hem waren. Het gesprek vond plaats toen de twee mannen opgesloten zaten in de gevangenis van Brugge. In hun cellen waren afluisterapparatuur verborgen en die namen Abrini's praatjes over een vrachtwagen vol explosieven op.

"Ze wilden de voertuigen aan het begin van de wedstrijd het publiek insturen," zei hij, uitdrukkelijk verwijzend naar de openingswedstrijd. En toen beschreef hij wat er ging gebeuren. "Boem! Geen EK meer". Zo schrijven de kranten van Sud Presse zaterdag.

Perslek

In een reactie betreurt het federaal parket vrijdagavond dat informatie uit de akte van inbeschuldiginstelling drie maanden voor de start van het proces uitlekt in de pers. "Uit respect voor de slachtoffers en hun familie wou het federaal parket een zekere mate van vertrouwelijkheid behouden over het document, in ieder geval zolang het niet zeker was dat alle burgerlijke partijen ze ontvangen hadden", zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket.

Journalisten ontvangen in het algemeen een kopie van de akte van inbeschuldingstelling voor het begin van de start van het proces, maar dat gebeurt op vertrouwelijke basis. Bedoeling is dat de journalisten zich zo kunnen inlezen voor de start van het proces. De akte van inbeschuldigingstelling wordt pas publiek nadat de procureur die heeft voorgelezen, op de eerste dag van het proces.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni