Federaal parket niet in beroep tegen vonnis in Belgisch luik aanslagen Parijs

© Belga
02/08/2022

Het federaal parket is niet in beroep gegaan tegen het vonnis dat de Brusselse correctionele rechtbank heeft uitgesproken in het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs.

Dat meldt AFP en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

In het proces had de rechtbank drie verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen van 18 maanden tot drie jaar. Een vierde verdachte kreeg een gevangenisstraf van 35 dagen. Eén verdachte kreeg een werkstraf van 100 uur, terwijl drie personen de gunst van de opschorting genoten.

Ten slotte werden twee personen wel schuldig verklaard zonder dat ze een bijkomende gevangenisstraf opgelegd kregen. Vier verdachten werden ook volledig vrijgesproken.

Smail Farisi

Eén van die personen is Smail Farisi, de man die vanaf begin oktober zijn flat in Etterbeek uitgeleend had aan Ibrahim El Bakraoui. Die zou er zich schuilhouden tot de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016. Volgens het federaal parket had Farisi toen moeten doorhebben dat El Bakraoui geradicaliseerd was en er terreurplannen op nahield. De rechtbank ziet dat helemaal anders.

"Het is niet uit te sluiten dat Smail Farisi bij zijn vele bezoeken gezien heeft dat Ibrahim El Bakraoui geradicaliseerd was, maar er is geen bewijs dat hij op de hoogte was van diens terreurplannen", klonk het in het vonnis. "Zo is niet bewezen dat er in de bewuste flat wapens, explosieven of IS-vlaggen zichtbaar aanwezig waren, noch dat Ibrahim El Bakraoui in Farisi's aanwezigheid over zijn plannen gesproken heeft."

Smail Farisi moet vanaf oktober ook voor het Brusselse assisenhof terechtstaan, in het proces over de aanslagen van 22 maart. Ook in dat dossier wordt hem verweten dat hij zijn flat heeft uitgeleend aan Ibrahim El Bakraoui.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni