Proces aanslagen

Tien terreurverdachten doorverwezen naar assisen voor aanslagen

AM
© BRUZZ - Chris Verhaeghe
05/01/2021
Updated: 05/01/2021 16.34u

Salah Abdeslam en negen andere terreurverdachten zijn door de Brusselse raadkamer doorverwezen naar het hof van assisen in het dossier rond de aanslagen in Brussel en Zaventem. Dat zegt advocaat Renaat Landuyt, die optreedt voor burgerlijke partijen. Drie andere personen in het dossier werden door de raadkamer buiten vervolging gesteld en zijn niet langer verdacht.

De aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek kostten het leven aan 32 mensen, terwijl ongeveer 340 personen gewond raakten. Beide aanslagen kwamen een viertal maanden na de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en waren het werk van dezelfde cel IS-terroristen.

Drie terroristen, Najim Laachraoui en Ibrahim en Khalid El Bakraoui, lieten die dag het leven, maar in de weken en maanden nadien werden in totaal dertien personen in verdenking gesteld. Een groot deel van hen zit nog steeds in voorlopige hechtenis.

Renaat Landuyt treedt op als advocaat voor een groep West-Vlaamse slachtoffers van de aanslag in de luchthaven Brussels Airport.

Drie jaar onderzoek

Het gerechtelijk onderzoek nam net iets meer dan drie jaar in beslag en werd pas eind juni 2019 volledig afgerond. Het federaal parket had vervolgens nog een zevental maanden nodig om zijn eindvordering op te stellen en duidelijk te maken welke verdachten het precies wilde vervolgen en voor welke feiten.

Uiteindelijk besloot het federaal parket om voor acht van de dertien verdachten de doorverwijzing te vragen naar het hof van assisen. Het gaat om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa.

Advocaat Sébastien Courtoy verdedigt Smail Farisi en zijn broer, die ervan worde verdacht onderdak te hebben gegeven aan zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui.

Broers Farisi

Voor de broers Smail en Ibrahim Farisi had het federaal parket de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank gevraagd. Toch besliste de raadkamer om hen naar het hof van assisen door te verwijzen. De advocaat van Smail Farisi, meester Sébastien Courtoy, is daar niet rouwig om.

"Nu zal mijn cliënt voor het oog van de wereld vrijgesproken worden", zegt de advocaat. "Het federaal parket wou een proces in de beslotenheid van de correctionele rechtbank, omdat het vreest voor een vrijspraak voor mijn cliënt. We zullen nu aan de andere verdachten kunnen vragen wat precies de rol van mijn cliënt is geweest, iets wat niet kan als je alleen terechtstaat voor de correctionele rechtbank."

De Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) moet zich in de loop van de komende weken of maanden nogmaals buigen over het dossier om de definitieve doorverwijzing naar assisen uit te spreken.

Eric Van der Sypt van het federaal parket over het verdere verloop van het proces en de nadelen van een assissenproces.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, proces aanslagen 22 maart 2016, Salah Abdeslam

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie