Raadkamer op 19 december 2020: eerste zitting over de procedure in het dossier rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel

| Raadkamer op 19 december 2020: eerste zitting over de procedure in het dossier rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel.

Proces aanslagen

Beslissing over doorverwijzing proces aanslagen valt 5 januari

© Belga
09/12/2020
Updated: 09/12/2020 12.41u

De Brusselse raadkamer zal op 5 januari beslissen welke verdachten voor welke rechtbank moeten terechtstaan voor de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Dat werd woensdag na afloop van de zitting medegedeeld.

De raadkamer had tien dagen uitgetrokken voor de behandeling van het dossier, maar heeft uiteindelijk veel minder tijd nodig gehad. Als de raadkamer beslist dat het tot een assisenproces moet komen, zal de kamer van inbeschuldigingstelling zich nog over het dossier moeten buigen. Wanneer die zittingen zouden plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

"Niemand heeft de aanwijzingen van schuld tegen de verschillende verdachten betwist en niemand heeft eigenlijk betwisting gevoerd over de procedure", zegt meester Adrien Masset, advocaat van een burgerlijke partij. "Er is wel aangevoerd dat het niet kan dat dit dossier zogezegd opgesplitst wordt, in een dossier-Brussel en een dossier-Parijs. De verdediging zou dus één groot proces willen. U kan zich indenken wat voor een monsterproces dat zou worden."

"Natuurlijk hebben de Belgische en Franse parketten overlegd om de dossiers te verdelen, het zijn dan ook twee verschillende dossiers", gaat de advocaat verder. "Het is een terroristische organisatie maar het is een andere groep mensen geweest die de aanslagen in Brussel heeft gepleegd. De kamer van inbeschuldigingstelling zal zich nog over het dossier buigen maar ik verwacht geen verrassingen. Dit wordt een assisenproces, zoals het parlement dinsdag ook heeft beslist."

"Verschillende advocaten hadden op voorhand heel wat betwisting aangekondigd maar uiteindelijk is gebleken dat ze toch niet zoveel te zeggen hadden", zegt meester Guillaume Lys, advocaat van slachtoffervereniging V-Europe. "Er is geen enkel procedureprobleem opgeworpen. Dat toont aan dat de onderzoekers goed gewerkt hebben in dit dossier, wat geruststellend is voor de slachtoffers. Die hebben ook het gevoel gehad dat ze door justitie gehoord en gerespecteerd werden, ook dat is belangrijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , aanslagen 22 maart 2016 , raadkamer aanslagen , proces aanslagen , aanslagen Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni