| Boris Johnson legde bloemen neer in Essex, waar 39 Vietnamese migranten dood waren aangetroffen in een koelcontainer

Tiener die in Anderlecht safehouse voor mensensmokkel runde mag uitgeleverd worden

TG
© Belga
09/04/2021

Een Vietnamese tiener mag uitgeleverd worden aan België. Hij zou een sleutelrol gespeeld hebben in het drama waarbij 39 landgenoten omkwamen in een koelwagen in het Britse Essex. De jongeman, Ngo Sy Tai, zou het safehouse in Anderlecht hebben gerund waar een deel van de vluchtelingen een tijdlang verbleef.

Eenmaal de jongeman aan België is uitgeleverd en ondervraagd is, kan het Belgische onderzoek afgesloten worden. Dan kan het dossier hier voor de rechtbank gebracht worden, meldt het federaal parket.

Ngo was in beroep gegaan tegen zijn uitlevering, maar een rechtbank in het Londense Westminster bevestigde die uitlevering donderdag. Volgens Ngo's advocaat Joel Smith was de aanklacht tegen zijn cliënt niet gedetailleerd genoeg. De Vietnamees, die nu 18 zou zijn, riskeert tot 20 jaar cel. Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie, betrokkenheid bij mensensmokkel en gebruik van vervalste documenten.

"Hij wordt omschreven als een organisator van de mensensmokkel, door voor geld verblijf en transit te regelen," zei Daniel Sternberg, die optrad voor de Belgische autoriteiten, aan de rechtbank. "De kwetsbare positie van de mensen die geld betaalden om gesmokkeld te worden werd misbruikt, en minderjarigen werden ook misbruikt."

Anderlechts safe house

Tien van de 39 slachtoffers zouden in het safehouse in Anderlecht gepasseerd zijn. "Tijdens hun verblijf mochten ze dat huis niet verlaten en moesten ze stil blijven," aldus nog Sternberg. Voor een zogenaamde VIP-smokkelservice hadden zij tot 13.000 pond (15.000 euro) betaald. Nadat de lijken van de mannen, vrouwen en kinderen in de koelwagen werden gevonden, vluchtte Ngo eerst naar Berlijn, en daarna naar Birmingham.

De vondst van de lichamen gebeurde in oktober 2019 in het Engelse Essex. De vrachtwagen was de avond ervoor vanuit Zeebrugge richting Engeland vertrokken. De advocaat maakt zich sterk dat er voldoende bewijs is om een zaak tegen Ngo op te starten, mogelijk deze zomer al.

Nog voor de zomer proces

De bevoegde Britse minister van Binnenlandse Zaken moet, in afwachting van een mogelijk nieuw beroep van Ngo's advocaten, de uitlevering nog goedkeuren. Eenmaal de jongeman aan België is uitgeleverd, zal hij hier ondervraagd worden over zijn beweerde aandeel in het dossier, zo meldt het federaal parket. Daarbij zal ook nagegaan worden of de jongeman inderdaad pas 18 is en minderjarig was op het moment van de feiten.

Zodra de nodige verhoren en verificaties gebeurd zijn, zou het onderzoek kunnen afgesloten worden en het dossier voor de rechtbank gebracht worden. Verwacht wordt dat het nog voor de zomer tot een proces komt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni