Tiener riskeert 5 jaar cel voor reeks gewelddadige misdrijven

© PhotoNews

Een tiener uit Halle riskeert een effectieve celstraf van 5 jaar voor een reeks van gewelddadige carjackings, diefstallen en inbraken. De beklaagde was amper 17 jaar oud op het moment van de feiten, maar gezien de zwaarwichtigheid van zijn dossier werd hij ‘uit handen gegeven’ en wordt hij als een volwassene berecht.

Minderjarigen die strafbare feiten plegen moeten zich doorgaans verantwoorden voor de jeugdrechter. Die legt geen straffen, maar beschermingsmaatregelen op. In uitzonderlijke gevallen kan een minderjarige wel als volwassene worden berecht via een zogenaamde ‘uithandengeving’.

Dat is ook wat er gebeurde met een tiener uit Halle die op 17-jarige leeftijd meerdere gewelddadige misdrijven zou hebben gepleegd.

De jongeman wordt er van verdacht twee carjackings te hebben gepleegd, die telkens eindigden met een politie-achtervolging. Het gaat om feiten in Brussel in december 2020 en in Aalst in juli 2021. In maart 2020 zou hij dan weer een diefstal met geweld hebben gepleegd in de gemeenschapsinstelling De Zande in Ruiselede.

Daarnaast wordt hij ook nog verdacht van een reeks woninginbraken in de zomer van 2020 in Anderlecht en Halle. Het parket van Halle-Vilvoorde vorderde een effectieve celstraf van 5 jaar tegen de beklaagde, die nu 18 jaar oud is. Het vonnis volgt op 21 april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?