Een advocaat in het justitiepaleis

Tot 10 jaar cel voor bende drug- en wapenhandelaars

© Belga
25/06/2021

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag gevangenisstraffen van 3 tot 10 jaar uitgesproken tegen negen mensen die deel hadden uitgemaakt van een criminele organisatie. Die had zich ingelaten met drug- en wapenhandel, maar deinsde er ook niet voor terug om andere drugbendes te overvallen. Volgens de verdediging was het onderzoek nietig, maar daar was de rechtbank niet mee akkoord.

Het onderzoek begon toen in juni 2018, in het kader van een ander gerechtelijk onderzoek, vier pistolen werden gevonden in een flat aan de Akenkaai. Onderzoek op die wapens leidde naar M.M., een 36-jarige Tsjetsjeense man die in de gevangenis verbleef. Toen die man onder elektronisch toezicht naar huis mocht, trok hij in bij zijn vriendin in de flat in de Akenkaai en begon de politie zijn handel en wandel nauwgezet gade te slaan.

Uit dat onderzoek bleek dat M.M. verschillende wagens had besteld waarin hij geheime compartimenten liet bouwen om drugs te vervoeren. Speurders hoorden M.M. ook gesprekken voeren over de verkoop van vuurwapens, en over drugs. Zo zou M.M. in mei 2019 een overval georganiseerd hebben op een andere drugsbende die een lading drugs van 50 kilogram ging ophalen op de luchthaven van Schiphol. Ook zou M.M. in april 2019 samengewerkt hebben met een man van Marokkaanse origine, K.A., om 281 kilogram cocaïne op te halen in de Antwerpse haven.

M.M werd vrijdag veroordeeld tot 10 jaar cel, en K.A. tot 8 jaar cel. Voor de andere leden van de organisatie, bij wie M.M.'s broer en vriendin, waren gevangenisstraffen van 3 tot 5 jaar weggelegd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni