Arbeiders op een bouwwerf met de koepel van het Justitiepaleis op de achtergrond

| Arbeiders op een bouwwerf met de koepel van het Justitiepaleis op de achtergrond.

Tot 2030 wachten voor rechtszaak in beroep

TG
© BRUZZ
08/04/2021

Door de gerechtelijke achterstand dreigen sommige ingewikkelde financiële zaken pas in 2030 behandeld te worden door het Brusselse hof van beroep. Daar waarschuwt voorzitster Laurence Massart voor in een interview.

Bij het Brusselse hof van beroep liggen 15.000 dossiers op de plank, 12.000 burgerlijke en 3.000 strafrechtelijke. Dat is te veel voor het hof en het leidt tot vertragingen die maar blijven oplopen. Daar waarschuwt voorzitster Laurence Massart voor in een interview met de krant La Dernière Heure, waar ook Het Nieuwsblad over schrijft.

Voor veel betrokkenen dreigt de redelijke termijn voor de behandeling van hun dossier overschreden te worden. In sommige gevallen is dat "een democratische rechtsstaat onwaardig," aldus Massart. Ze heeft een externe audit van het hof gevraagd om met de resultaten harder op tafel te kunnen kloppen bij de federale regering.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) erkent de problematische toestand van het hof van beroep. Hij zegt extra geld vrij te maken om de gerechtelijke achterstand op te lossen, maar kan niet zeggen hoeveel geld er naar het Brusselse hof van beroep gaat. Er is ook een werkgroep opgestart voor de Brusselse rechtbank.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni