Tot 37 maanden cel voor Brusselse fietsdieven

© Belga
10/03/2021

De Brugse strafrechter heeft drie Brusselse jongeren veroordeeld voor hun aandeel in een reeks fietsdiefstallen. De beklaagden sloegen hun slag aan de stations van Brugge en Oostende. Samir K. (25) uit Schaarbeek werd veroordeeld tot 37 maanden effectieve gevangenisstraf.

Het onderzoek wees uit dat de beklaagden in wisselende samenstellingen per trein naar West-Vlaanderen afzakten. Aan het station van Brugge en Oostende knipten ze met een tang sloten van fietsen door. Tussen 26 mei en 24 augustus 2019 maakten ze op die manier in totaal tien fietsen buit. Soms boden ze de fietsen al tijdens hun terugrit via internet te koop aan.

Volgens het openbaar ministerie hadden de beklaagden het wel vaker gemunt op fietsen. Océane D. (20) en Samir K. werden bijvoorbeeld eens samen opgemerkt aan het station van Berchem. D. bekende bovendien eens gelijkaardige feiten in Gent. Ayoub B. (22) kreeg in Mechelen dan weer twaalf maanden met uitstel.

K. en B. probeerden elkaar de zwarte piet door te spelen. Naar eigen zeggen kreeg B. van zijn kompaan 30 euro per gestolen fiets. "Ik ben in het verleden al veroordeeld voor groot banditisme, fietsen ben ik door hem beginnen stelen", reageerde K. op de zitting. De verdediging vroeg ondanks zijn uitgebreid strafblad tevergeefs om milder te zijn dan de vordering van drie jaar cel.

De rechter veroordeelde Samir uiteindelijk zelfs tot 37 maanden effectieve gevangenisstraf. B. en D. kregen voor hun aandeel in de zaak respectievelijk twee jaar effectieve celstraf en 120 uur werkstraf.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni