Twee derde van geradicaliseerde gedetineerden wordt niet begeleid

© Francis Marissens
| Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) stelt twee extra deradicaliseringsconsulenten aan.

Van de 450 gedetineerden met indicaties van radicalisering hebben er 132 een vorm van begeleiding gekregen. Minister Vandeurzen (CD&V) werft twee extra deradicaliseringsconsulenten aan om de strijd op te voeren.

Dat staat woensdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws te lezen.

Staatsveiligheid gaat uit van 450 gedetineerden met indicaties van radicalisering. Bij 237 van hen gaat het om meer dan indicaties: zij staan op de lijst van de Cel Extremisme van de gevangenissen.

21 zwaar geradicaliseerden zitten op de De-Radex-afdelingen in Hasselt en Ittre, waar ze worden afgezonderd in aparte vleugels om beïnvloeding te voorkomen. Uit cijfers die De Morgen opvroeg bij de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap blijkt dat slechts twaalf van hen een individueel deradicaliseringstraject volgen.

Deradicaliseringsexperten

Aan Vlaamse zijde gebeuren die trajecten door twee gespecialiseerde deradicaliseringsexperts. Zij gaan op zoek naar wat er aan de grondslag ligt van de radicalisering. De twee consulenten hebben ondertussen 33 individuele begeleidingen opgestart, gespreid over zeven gevangenissen. Vandeurzen zal er nog twee extra aanwerven.

In Franstalig België zou het gaan om 35 individuele trajecten. Men werkt er samen met Caprev, een gespecialiseerd centrum dat de begeleiding ook na voorwaardelijke vrijlating voortzet.

In alle gevangenissen in België samen volgen dus 68 gedetineerden zo'n intensief individueel traject, of één op de drie gevangenen op de lijst van de Cel Extremisme.

Naast die individuele trajecten hebben de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap ook 132 geradicaliseerde gedetineerden begeleid met de meer klassieke psychosociale hulp in de gevangenissen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?