| Christian Van Eycken

Twee jaar cel geëist tegen Christian Van Eyken in zaak van vervalst diploma

© Belga
03/03/2022

Het parket heeft donderdag twee jaar cel geëist voor het Brusselse hof van beroep tegen het voormalige Vlaams parlementslid Christian Van Eyken, omdat hij voor zijn latere echtgenote Sylvia B. een vervalst diploma had voorgelegd. Zo zou ze als parlementair medewerkster een hoger loon kunnen krijgen. Van Eycken ontkende elke betrokkenheid en vroeg de vrijspraak.

De advocaat-generaal noemde de feiten ernstig. "Dit is fraude en niet onbeduidend, bovendien gepleegd door Van Eyken als parlementslid", aldus de advocaat-generaal.

De correctionele rechtbank van Brussel had Van Eycken en B. in 2017 in deze zaak schuldig bevonden, maar de opschorting verleend. B. had de feiten toegegeven en gezegd dat ze alleen handelde. Van Eyken ging in beroep.

De feiten kwamen aan het licht in het onderzoek naar de moord op Marc Della, de echtgenoot van B. Die werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht met een kogel in het hoofd. Toen Sylvia B. en Christian Van Eyken in het vizier van de speurders kwamen, werden hun computers geanalyseerd en daarin werden sporen gevonden van een vals diploma.

Van Eyken en B. werden in maart 2021 door het hof van beroep in Brussel veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf voor de moord op Marc Della. Eind deze maand start in Bergen het derde proces hierover, maar dat proces zal enkel gaan over de opgelegde gevangenisstraf, niet over de grond van de zaak.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni