Twee jongemannen vrijgesproken omdat politie te vaag was in vaststellingen

© PhotoNews
| Het Justitiepaleis.

Twee jongemannen die vervolgd werden omdat ze de coronamaatregelen niet zouden hebben nageleefd, zijn door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken. Volgens de rechtbank waren de vaststellingen van de politie te weinig concreet om de inbreuken hard te maken. Een derde jongeman werd wel schuldig bevonden en kreeg een gevangenisstraf van 14 dagen en een boete van 200 euro.

Tegen de eerste van de drie jongemannen, een 24-jarige man uit Brussel, had het parket een werkstraf gevorderd omdat hij zich op 5 april in het gezelschap van een groep andere mensen zou hebben bevonden, in de Karperstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De rechtbank stelde echter vast dat er in het proces-verbaal van de politie niet gespecifieerd werd om hoeveel mensen het precies ging, noch op welke afstand van elkaar die zich bevonden, noch hoelang ze zich daar hadden opgehouden. Volgens de rechtbank waren er dan ook onvoldoende bewijzen om hem te veroordelen.

Ook een 21-jarige jongeman werd vrijgesproken. Volgens het parket had de politie tot achtmaal toe vastgesteld dat hij de coronamaatregelen niet naleefde maar ook in zijn geval was de rechtbank van oordeel dat de vaststellingen van de politie te vaag waren om een veroordeling te rechtvaardigen.

Een derde, 18-jarige jongeman werd wel schuldig bevonden. Die was op 6 april in het Sobieskipark in Laken betrapt terwijl hij in het gezelschap van vier vrienden muziek zat te beluisteren op een bankje. Volgens de politie was de jongeman al twaalf maal eerder betrapt terwijl hij de coronamaatregelen niet naleefde. De rechtbank vond in het dossier geen spoor van die andere inbreuken en veroordeelde de tiener dan ook enkel voor de feiten van 6 april tot 14 dagen cel en een boete van 200 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?