Transmigranten in het Maximiliaanpark, nabij het Noordstation

| Transmigranten in het Maximiliaanpark, nabij het Noordstation.

Twee verdachten opgepakt voor oplichting van migranten via valse Facebookaccounts

CV
10/05/2021

De federale gerechtelijke politie van Brussel voert een onderzoek naar enkele mensen die misbruik maken van de kwetsbaarheid van migranten. Twee verdachten zijn aangehouden. Ze rekruteerden hun slachtoffers, die naar het Verenigd Koninkrijk of Italië wilden reizen, via Facebook en eenmaal ze hun vertrouwen hadden gewonnen, vroegen ze enkele duizenden euro’s voorschot. Eens het geld overhandigd was, werden de slachtoffers in de steek gelaten.

“Sinds december 2020 onderzoekt de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel feiten van mensenhandel met misbruik van de kwetsbaarheid, gebruik van valse stukken, valsheid in geschrifte en oplichting”, meldt de federale politie in een persbericht.

“Het onderzoek begon op 6 december 2020 met de arrestatie van A.Y. (36), die door Soedanese migranten onder handen was genomen in de buurt van het Zuidstation in Brussel. Twee dagen eerder zou A.Y. zich ontfermd hebben over vier migranten uit Frankrijk en zou hij hen beloofd hebben in een busje naar Engeland te brengen. Na 3.000 euro per migrant te hebben geëist, zou hij hun mobiele telefoons, horloges en documenten ontnomen hebben. Ondanks de belofte hen naar het Verenigd Koninkrijk te brengen, zou A.Y. de migranten echter aan hun lot hebben overgelaten."

Valstrikken op Facebook

"Ondanks gemaakte afspraken zal de rit naar Engeland namelijk nooit worden uitgevoerd. Drie dagen later ontmoeten de migranten, die ondertussen zonder middelen in Brussel rondzwerven, bij toeval A.Y. Zij proberen hem staande te houden vooraleer ze allemaal door een geüniformeerde politiepatrouille zullen worden geïnterpelleerd. A.Y., een valse Italiaanse identiteitskaart voorleggende, zal ter beschikking worden gesteld van justitie en door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat worden geplaatst."

"Vanaf dit ogenblik wordt het navolgend onderzoek toegewezen aan de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel, die een grote internationale zwendel aan het licht brengt waarbij de slachtoffers uitsluitend migranten betreffen.”

Uit het onderzoek bleek dat de daders op twee verschillende manier hun slachtoffers oplichtten. “Een eerste werkwijze was toegespitst op migrerende slachtoffers, die het Verenigd Koninkrijk wensten te bereiken. Betrokken migranten zouden door een medeplichtige vanuit Parijs naar België, hetzij Brussel hetzij Antwerpen, gestuurd geworden. Deze slachtoffers zouden eerder gerekruteerd zijn via een Facebookaccount, dat werd beheerd door A.Y. en een tweede medeplichtige, die later zal worden geïdentificeerd als E.M. (35). De gebruikte Facebookpagina bevatte veel valstrikken, zoals valse buitenlandse nummers, valse GPS-locaties en andere lokmiddelen om het vertrouwen van de slachtoffers in te winnen."

Netwerken identificeren

"Hierdoor waren zij overtuigd dat de eigenaar van de Facebookpagina zich inderdaad in Engeland bevond. Bij aankomst in België zouden de slachtoffers, meerdere tientallen, door een zogenaamde medeplichtige zijn opgewacht, en met het oog op een zogezegd vertrek naar Engeland, in voertuigen zijn geplaatst. De vastgestelde prijs voor de overtocht bedroeg 2.000 tot 3.000 euro per persoon. Finaal werden de slachtoffers achtergelaten in voertuigen, die nooit hun parkeerplaats zouden verlaten. Beroofd van hun enige geld om Engeland te bereiken, zwierven de slachtoffers vervolgens zonder middelen rond in Brussel en Antwerpen.”

Een tweede werkwijze zou gericht zijn naar slachtoffers die naar Italië wilden doorreizen. “Deze slachtoffers werden via een ander Facebookaccount benaderd, waar valse documenten tegen betaling van een voorschot zouden zijn aangeboden. Eens het voorschot door de slachtoffers was betaald, werden er geen documenten opgestuurd en werd het Facebookprofiel van de slachtoffers door de daders geblokkeerd.”

De twee verdachten verblijven illegaal in het land. “Op de vlucht sinds december 2020, maakte E.M. tevens gebruik van een valse Italiaanse identiteit op naam van H.A.”, aldus de federale politie. “Op 3 mei werd E.M. tenslotte door de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel, bijgestaan door hun collega’s van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen, in Antwerpen gearresteerd."

"E.M zal door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat worden geplaatst. De gespecialiseerde diensten van de Federale Gerechtelijke Politie Brussel stellen een toename van gelijkaardige feiten, waarbij de slachtoffer voornamelijk migranten betreffen, vast. Het onderzoek wordt voortgezet om bijkomende slachtoffers en mogelijks ook andere netwerken te identificeren.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni