Vincent Van Quickenborne (Open VLD), vicepremier en minister van Justitie en Noordzee in de regering-De Croo

| Vincent Van Quickenborne (Open VLD), vicepremier en minister van Justitie en Noordzee in de regering-De Croo.

Van Quickenborne niet onder de indruk van vernieuwingsplan Moslimexecutieve

© Belga
16/02/2022

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is niet onder de indruk van het vernieuwingsproject van het Executief van de Moslims van België. Dat bleek woensdag uit zijn antwoord op een vraag van N-VA-Kamerlid Koen Metsu in de commissie Justitie. "Ik zie weinig van de verhoopte vernieuwing en professionalisering en betreur dat de moslimgemeenschap al maanden aan het lijntje gehouden wordt door haar zogeheten representatief orgaan."

De Moslimexecutieve, de officiële vertegenwoordiging van de islamitische godsdienst in ons land, kwam eind januari met een vernieuwingsproject op de proppen, gebaseerd op de aanbevelingen in het intern evaluatieverslag van juni 2020 waaruit zou blijken dat de organisatie met structurele problemen kampt. De executieve wil onder meer financieel onafhankelijk worden van de overheid en plant ook een verkiezing van de toekomstige leden van de instanties van de islamitische eredienst.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne kon tot nog toe niet reageren op de plannen, maar ontving vorige week vrijdag een brief van de Moslimexecutieve met daarin het reorganisatiemodel. "Ik heb de aangekondigde vernieuwing alle kansen willen geven, maar er zitten nogal wat gemiste kansen in", klonk het woensdag in de Kamercommissie Justitie.

'Geen vooruitgang'

De minister vindt onder meer dat er nog veel te weinig plaats is voor vrouwelijke leden in de Moslimexecutieve. Die legt een miminumquota op van twee vrouwen per regio - Vlaanderen, Wallonië en Brussel - maar dat is slechts een aanbeveling. "In het beste geval zijn er zes vrouwen op een totaal van vijftig leden. Dat is géén vooruitgang", aldus Van Quickenborne.

Van Quickenborne stelt zich ook vragen bij de financiering. De moskeeën zouden zelf financieren, maar de Moslimexecutieve maakt ook gewag van "andere financieringsbronnen", zei hij. "Zullen het dan wel de Belgische moskeeën zijn die bijdragen?", klonk het.

De minister blokkeerde eind vorig jaar al een werkingssusbsidie van 600.000 euro voor de Moslimexecutieve. Die beslissing werd onder meer ingegeven door de blijvende invloed uit Marokko en Turkije op het orgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Moslimexecutieve, Vincent Van Quickenborne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni