| Het personeel van het Veiligheidskorps staat in voor het overbrengen van gedetineerden tussen de gevangenis en de rechtbank.

Veiligheidskorps legt werk neer: geen zittingen in Justitiepaleis

© Chris Verhaeghe
19/09/2018

Het personeel van het Veiligheidskorps, dat instaat voor het overbrengen van gedetineerden van de gevangenis naar de rechtszaal, heeft vanmorgen het werk neergelegd. Daardoor kunnen er vandaag geen zittingen met aangehoudenen plaatsvinden.

Ook de aparte toegang tot het Brusselse justitiepaleis voor advocaten en personeel, is daardoor afgesloten. Iedereen moet nu langs de scanstraat, die wordt bemand door een private beveiligingsfirma.

De reden voor de staking ligt bij de promotie die een aantal leden van het Veiligheidskorps dreigen mis te lopen. Het hele korps gaat vanaf 1 januari over naar de DAB, die nieuwe directie ‘beveiliging’ van de federale politie die onder meer zal instaan voor de bewaking van nucleaire sites en treinstations.

De leden van het huidige veiligheidskorps maken verplicht de overstap naar dat nieuwe korps, maar er bestaat al maandenlang onrust over de voorwaarden waarop dat zal gebeuren. De vakbondsacties die vandaag van start zijn gegaan, houden onder meer verband met de promoties die een aantal leden van het Veiligheidskorps dreigen mis te lopen.

Volgens de vakbond weigert de overheid al maandenlang om de proeven te organiseren die nodig zijn om die promotie te krijgen. Er werd twee weken geleden een stakingsaanzegging ingediend en ultiem overleg gisteren leverde niets op. Volgens de vakbond kunnen er tot en met 8 oktober nog acties worden gehouden door het personeel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Veiligheidskorps , Justitiepaleis , gevangenen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni