Verdachte explosieven aangehouden, was al bekend voor brandstichting

© PhotoNews
| De verdachte was al gekend bij justitie.
Updated: 21-06-2019 - 16:39

De verdachte die donderdag is opgepakt nadat er in het Laarbeekbos in Jette een pakket met het explosief mengsel TATP was gevonden, is bekend bij gerecht en politie voor brandstichting. Hij is nu aangehouden door de onderzoeksrechter en moet binnen 5 dagen voor de raadkamer verschijnen.

"De 19de juni heeft een patrouille van de politie een man opgemerkt die zich verdacht gedroeg in het Laarbeekbos," zegt Willemien Baert van het parket van Brussel. "Ter plaatse werd er niets verdacht aangetroffen. Daags nadien werd er een sweeping uitgevoerd op dezelfde plaats en toen werd er een zak met een kleine hoeveelheid TATP gevonden. De man die de dag er voor was opgemerkt, kon in de namiddag worden opgepakt. Hij gaat om een man die gekend is bij politie en gerecht, maar geen terroristisch profiel heeft."

De 36-jarige Brusselaar werd in 2016 door de correctionele rechtbank van Gent veroordeeld tot 7 jaar cel voor brandstichting. Toen luidde de rechter al aan de alarmbel. "Het is voor de rechtbank duidelijk dat de beklaagde kampt met een medische, psychische en/of psychosociale problematiek die aandacht en zorg behoeft. In de huidige stand van de wetgeving is het voor de rechtbank evenwel onmogelijk om in deze zaak naast de bestraffing een maatregel op te leggen die tegemoet kan komen aan de onderliggende medische en/of psychologische kwetsbaarheid van de beklaagde," klonk het toen.

De man werd in september 2018 door de strafuitvoeringsrechtbank van Antwerpen vrijgelaten onder voorwaarden. "Na zijn arrestatie gisteren heeft hij toegegeven dat hij een zak met explosieven in zijn bezit had. Hij verklaarde dat hij explosieven maakt als hobby. Waarom de man dat op die plek op zak had en heeft achtergelaten, is niet duidelijk," aldus Willemien Baert.

Aangehouden

Na zijn arrestatie voerde de politie een huiszoeking uit bij de verdachte, maar daar werden geen explosieven meer teruggevonden. Hij werd donderdag verhoord en verschijnt vrijdag voor de onderzoeksrechter. Het parket vraagt zijn aanhouding voor bezit van explosieven.

De onderzoeksrechter gaat daar nu op in en plaatst de verdachte onder aanhoudingsmandaat. De man zal binnen de 5 dagen voor de raadkamer moeten verschijnen. De raadkamer zal dan beslissen of de verlopige hechtenis verlengd wordt of niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?