Verdachte terreurproces is ‘plots voortvluchtig’

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Herdenkingsmoment op het Beursplein.
Updated: 08-09-2022 - 06:17

De poging tot aanhouding van Smail en Ibrahim Farisi, verdachten nummer 9 en 10 op het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016 dat maandag van start gaat, is woensdag niet verlopen zoals gepland. Smail (37) kon worden opgepakt, zijn jongere broer Ibrahim (34) is voortvluchtig. Dat schrijft De Morgen.

Het federaal parket had tegen Smaïl Farisi een gevangenisstraf van twee jaar met probatie-uitstel gevorderd omdat hij zijn flat aan de Kazernestraat in Etterbeek ter beschikking had gesteld van Ibrahim El Bakraoui, een van de spilfiguren van de aanslagen in Parijs en Brussel.

Ibrahim El Bakraoui, zijn broer Khalid El Bakraoui en de Zweedse terreurverdachte Ossama Krayem konden zich tot de aanslagen van 22 maart 2016 schuilhouden in die flat.

Aangeklaagd voor moord en deelname aan terreurgroep

De broers Farisi bleven volhouden dat ze niet wisten dat hun flat werd gebruikt als safehouse door de terroristen. Die verklaring was volgens parket en politie echter niet geloofwaardig, aangezien de twee besloten om na de aanslagen hun appartement een grondige poetsbeurt te geven en ook al hun spullen verhuisden, in plaats van de politie te verwittigen.

De broers Farisi werden door het federaal parket aangeklaagd voor moord en deelname aan een terreurgroep op het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel. Het proces gaat komende maandag van start.

Aanhouding

Nu de openingszitting van het proces over de aanslagen in Zaventem en Brussel nadert, heeft het federaal parket hun aanhouding bevolen. Dat meldt het federaal parket woensdag volgens de krant Le Soir. De twee zijn de enige van de tien verdachten die op vrije voeten kwamen.

Terwijl Smaïl in de loop van de dag werd gearresteerd en al opnieuw in de gevangenis zit, is zijn broer Ibrahim op het moment van schrijven dus nog niet gearresteerd.

"Ik ben al 6 jaar vrij en nu word ik van de ene dag op de andere opnieuw in de cel gestoken? Dat is waanzin", zei Ibrahim Farisi tegen Le Soir. "Ik zal de opsluiting aanvaarden, maar niet deze [woensdag] avond. Ik wil de nacht niet in de gevangenis doorbrengen", besloot de man, die terecht staat wegens deelneming aan de activiteiten van een terroristische groepering.

"Voor één van de twee broers [Smaïl, nvdr] acht het federaal parket het logisch om over te gaan tot opsluiting, voor zover alle andere verdachten die beschuldigd worden van 'terroristische moorden' in hechtenis zitten", aldus een woordvoerder van het federaal parket. "Over de tweede geef ik geen commentaar, vooral omdat hij nog niet gearresteerd is. Maar het is aan het hof van assisen om te beslissen over een eventueel verzoek tot vrijlating.

De redactie van BRUZZ kon het parket voorlopig niet bereiken voor een reactie. “Mijn cliënt is deze woensdag aangehouden, ook al was dat nergens voor nodig”, zegt Sébastien Courtoy, advocaat van Smail aan De Morgen. “Hij keek erg uit naar het proces. Zijn broer is nu plots voortvluchtig, we hebben geen idee waar hij zit”, aldus de advocaat.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september gaat het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?