De Condorlaan in Sint-Jans-Molenbeek.

Verdachte van afrekening in drugsmilieu Sint-Jans-Molenbeek uitgeleverd aan België

© Belga - BRUZZ
30/12/2023
Updated: 30/12/2023 20.51u

De Verenigde Arabische Emiraten hebben voor het eerst een crimineel uitgeleverd op vraag van de Belgische autoriteiten. Het gaat om de Albanees Franc G., die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij een moord uit 2020 in de Condorlaan in Sint-Jans-Molenbeek. Die afrekening gebeurde in het kader van een drugsdeal.

Het federaal parket meldde zaterdagmiddag het nieuws. De verdachte wordt vandaag al voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die vervolgens zal beslissen of een aanhoudingsmandaat wordt afgeleverd.

In de Emiraten verblijven nog een twintigtal andere criminelen van wie België de uitlevering gevraagd heeft. Het gaat hierbij vooral om misdadigers die genoemd worden in drugszaken. Het federaal parket zegt dat de uitlevering mogelijk werd "na een nauwe samenwerking tussen het federaal parket en de FOD Justitie en veelvuldige contacten met de bevoegde autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten".

Twee jaar geleden tekende toenmalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten. Toen al was te horen dat dat verdrag moest helpen om een aantal spilfiguren uit het onderzoek naar Sky ECC dat zich schuilhoudt in de VAE, uit te leveren aan ons land.

'Straffeloosheid wordt niet aanvaard'

Ook de FOD Buitenlandse Zaken was bij de uitlevering betrokken.

"Dit is de eerste verdachte die aan ons land wordt uitgeleverd in het kader van het uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten", reageert minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). Die laat verstaan dat ook andere criminelen die zich in het buitenland ophouden, niet op hun lauweren kunnen rusten. "Laat het duidelijk zijn dat het ons menens is om ook daar achter hen aan te gaan. Waar de drugscriminelen ook verblijven, we zullen ze blijven opjagen. We aanvaarden geen straffeloosheid", aldus Van Tigchelt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni