Verdediging El Ajmi en Rabhioui vraagt vrijspraak op proces aanslagen Parijs

© Belga
11/05/2022

Op het proces over het Belgische luik in het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs hebben de advocaten van Youssef El Ajmi en Mohamed Rabhioui voor hun cliënten de vrijspraak gevraagd.

Het federaal parket had twee jaar cel gevorderd tegen Youssef El Ajmi, die beschouwd werd als een vertrouweling van Ibrahim El Bakraoui, een van de spilfiguren van de aanslagen. Volgens het parket moest El Ajmi wel op de hoogte zijn van diens radicalisering, maar de verdediging betwist dat.

"Het parket legt daarover geen enkel bewijs voor," pleitte meester Michel Bouchat. "Niets wees erop dat El Bakraoui geradicaliseerd was. De autoriteiten hadden dat al evenmin door als mijn cliënt."

Dat El Ajmi El Bakraoui had viermaal had bezocht toen die zich schuilhield in een flat in Etterbeek, is geen bewijs, aldus de verdediging: "Hij is daar enkel geweest op vraag van en in gezelschap van Ali El Haddad Asufi. Dat hij El Haddad Asufi en El Bakraoui naar de luchthaven Charles De Gaulle heeft gebracht toen die naar Griekenland reisden, bewijst ook zijn betrokkenheid niet. Er is hem gewoon gevraagd mee te gaan, hij heeft pas later gehoord waar ze heen gingen."

Huurwagen

El Ajmi huurde in de weken voor de aanslagen ook een wagen voor El Bakraoui. "Maar hij heeft daarbij zijn eigen rijbewijs en bankkaart gebruikt en zijn telefoonnummer gegeven," aldus meester Bouchat. "Hij wist helemaal niet waarvoor dat voertuig zou gebruikt worden."

Mohamed Rabhioui riskeert dan weer één jaar cel omdat hij Ahmed Dahmani zou geholpen hebben om een vals paspoort te bekomen tijdens dienst vlucht naar Turkije. Volgens het parket ontving hij pasfoto's van Dahmani, die hij vervolgens aan een vervalser zou bezorgd hebben.

"Maar dat is slechts een hypothese," zei meester Yannick De Vlaemynck. "Niets bewijst dat hij die foto's heeft doorgestuurd."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni