Verdwijningszaak Théo Hayez in handen van justitie

© RV
Updated: 16-09-2019 - 08:31

De lokale politie van het Australische Byron Bay heeft de zaak rond de verdwijning van de Belg Théo Hayez overgedragen aan justitie. Dat hebben de politie en de 'coroner', een soort onderzoeksrechter, van New South Wales aan Belga bevestigd. De 18-jarige Théo Hayez werd het laatst gezien op 31 mei in Byron Bay.

Dit nieuws volgt op een emotionele herdenking ter ere van Théo Hayez in Byron Bay afgelopen zondagavond. Dat bericht Het Nieuwsblad. Een tweehonderdtal mensen kwam een kaars branden en hun steun betuigen aan de familie. Een kunstenaar maakte tekeningen in het zand en er werden bloemen neergelegd.

De vader van Théo Hayez was niet aanwezig omwille van de emotionele tol die de verdwijning van zijn zoon in mei heeft teweeg gebracht. De peter van Hayez bedankte in een emotionele speech de steun die de familie heeft ontvangen: “Sinds dag één, toen Lisa en Michael vroegen om te helpen zoeken naar onze Théo, kregen we hartverwarmende reacties van de gemeenschap van Byron Bay. Dankzij de vastberadenheid en het aanhoudende harde werk van een mooi kernteam van heel slimme vrouwen en de hulp, vrijgevigheid en doorzetting van vele formidabele leden van deze gemeenschap en verder, slagen wij, de familie, erin sterk te blijven en vastberaden in onze zoektocht naar antwoorden, ondanks de angst, de onrust door het niet weten en het verdriet.”

Verloop van het onderzoek

"De onderzoekers van de politie van het district Tweed/Byron, die onderzoek voerden naar de vermiste Belg Théo Hayez, hebben het onderzoek overgedragen aan de 'coroner' van New South Wales", zegt de politie van NSW. "De jongen van achttien jaar werd het laatst gezien op vrijdag 31 mei 2019 in een hotel op Johnson Street om 23 uur." De politie benadrukt in het persbericht dat de familie van Théo Hayez respect vraagt voor hun privacy. "De familie wil de bevolking en de vrijwilligersgemeenschap bedanken voor hun continue steun", klinkt het nog.

Het bureau van de 'coroner' bevestigt dat ze het dossier ontvangen heeft van de plaatselijke politie. Het komt hem nu toe om al dan niet een onderzoek te openen. De procedure die aan de beslissing voorafgaat, duurt minstens enkele maanden. Théo Hayez was sinds eind 2018 op vakantie in Australië. Hij werd voor het laatst gezien op 31 mei in surfparadijs Byron Bay.

Hij zou begin juni terugkeren naar België. Het signaal van zijn telefoon werd de dag nadien opgepikt bij de vuurtoren van Byron Bay. Recentelijk nog werd een petje teruggevonden in de struiken aan een strand in de buurt van Byron Bay, een petje dat lijkt op dat wat Théo Hayez droeg de nacht van zijn verdwijning. Zijn omgeving zou geloven dat het zijn petje is, schrijft openbare omroep ABC. Maar forensisch onderzoek leverde geen positief DNA-resultaat op, aldus ABC.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?