Veroordeelde 'SS-cipiers' gaan in beroep

© PhotoNews
| De gevangenis van Vorst (archiefbeeld).

Veertien cipiers werden woensdag veroordeeld tot milde celstraffen van 2 tot 20 maanden, allemaal met uitstel. Ze stonden terecht voor onmenselijke behandeling van gedetineerden in de gevangenis van Vorst. De veroordeelden gaan in beroep. "Hoe moesten we anders zo'n losgeslagen gevangene in bedwang houden?"

In totaal moesten 22 gevangenismedewerkers zich verantwoorden voor de rechter. Ze stonden terecht voor mishandeling. Gevangenen werden uitgescholden, vernederd en geprovoceerd. Ook de directrice van de gevangenis van Vorst moest voor de rechter komen.

De directrice werd beschuldigd van schuldig verzuim en kwam net als twee andere cipiers weg met een opschorting. Vijf kregen de vrijspraak, veertien opzichters werden voorwaardelijk gestraft. Nochtans had het parket vijf jaar cel geëist, en sprak de rechter in zijn vonnis over "onmenselijke behandeling".

Moeilijke omstandigheden

De veroordeelden gaan nu allemaal in beroep. "Ik krijg vijftien maanden met uitstel omdat ik een onwillige op vraag van de directie uit de cel heb gehaald met een armklem, zoals me is aangeleerd in de opleiding", reageerde een veroordeelde cipier. "Dat die rechter ons dan eens uitlegt hoe hij zo’n losgeslagen gedetineerde in bedwang denkt te kunnen houden."

De rechter hield rekening met de moeilijke werkomstandigheden in de gevangenis van Vorst. "Wij proberen in heel moeilijke omstandigheden ons werk te doen met tegenover ons Syriëstrijders, terroristen en moordenaars die naar niets of niemand luisteren", beaamde de vrijgesproken cipier Leo Steelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?