Vlaams Parlement vraagt vrijlating van VUB-gastdocent Djalali

© Kevin Van den Panhuyzen
| VUB-gastprof Ahmadreza Djalali op een poster van Amnesty International tijdens een protestactie voor de Iraanse ambassade in Brussel.

Het Vlaams Parlement heeft woensdagavond een resolutie goedgekeurd om de vrijlating van de Iraans-Zweedse arts en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali te eisen. De professor zit al vier jaar in slechte omstandigheden vast in de Iraanse gevangenis om dubieuze redenen.

Djalali werd tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd op beschuldiging van spionage voor de Israëlische overheid. De professor werd in oktober 2017 ter dood veroordeeld en wacht momenteel op de uitvoering van zijn straf. Verschillende mensenrechtenorganisaties hekelden de manier waarop zijn proces georchestreerd werd. Zo zou Djalali tot bekentenissen zijn gedwongen door middel van psychische foltering.

Intussen verblijft hij in erbarmelijke omstandigheden in de Iraanse cel. In april mochten meer dan 1.000 buitenlanders de gevangenis te verlaten. De Iraanse overheid verleende hen gratie, omwille van de coronapandemie. Ondanks zijn precaire gezondheidstoestand en veel internationale druk behoorde Djalali niet tot de gelukkigen.

Eerlijk proces of vrijlating

“Doordat alle Iraanse rechtsmiddelen zijn uitgeput en Djalali niet in aanmerking komt voor de verleende gratie, lijkt het erop dat buiten internationale druk niets de Iraanse autoriteiten nog verhindert om de executie uit te voeren. Daarom wil het Vlaams Parlement met deze resolutie opnieuw de internationale druk opvoeren om professor Djalali vrij te laten of de kans te geven op een nieuw, eerlijk proces” zegt Vlaams parlementslid en initiatiefnemer Orry Van de Wauwer (CD&V) toe.

Het Vlaams Parlement, dat de resolutie unaniem goedkeurde, vraagt de regering om bij de Iraanse overheid het respect voor de mensenrechten op de agenda te zetten, onder meer om te ijveren voor een moratorium op de doodstraf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?