Voormalig VUB-professor vrijgesproken in geneesmiddelenzaak

© Nosheep / Pixabay

De voormalige VUB-professor Kenny De Meirleir heeft vrijdag geen straf gekregen voor de invoer van het omstreden antiviraal middel Nexavir. De rechtbank sprak de eenvoudige schuldigverklaring uit, omdat de redelijke termijn werd overschreden.

Hij werd ook vervolgd voor illegale experimenten op menselijke personen. Hiervoor werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Ook zijn echtgenote verkreeg de vrijspraak, net als hun vennootschappen Health Management Associates en de vzw Himmunitas.

De zaak kwam in 2009 aan het licht toen op Brussels Airport een pakje uit de Verenigde Staten onderschept werd met daarin Nexavir, een product dat in ons land niet verkrijgbaar is.

De Meirleir schreef het middel voor aan zijn patiënten met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), die hij behandelde via zijn vzw Himmunitas.

Het parket stoorde zich er echter aan dat het middel werd ingevoerd door het bedrijf Health Management Associates waar De Meirleirs echtgenote in actief was.

Professor De Meirleir ontkende de tenlasteleggingen. Hij was ervan overtuigd met Nexavir goede resultaten te behalen. De ex-VUB'er betwistte dat hij ooit enig financieel voordeel heeft gehaald door de verkoop van het product.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?