Bijgedachte

'Wie over de schreef gaat, moet gestraft worden: dat geldt voor relschoppers én politie'

Mathias Declercq
© BRUZZ
04/05/2021

| De politie in linie in het Ter Kamerenbos op 1 mei.

'Het zijn de laatste loodjes': krijgt u daar ook zo de kriebels van? Ik kan het u niet kwalijk nemen: er is ons namelijk al veel te vaak verteld dat we “nog even” moeten volhouden, dat “het rijk van de vrijheid” in zicht is, dat we een zorgeloze zomer tegemoet gaan. Dat de frustraties hoog oplopen in alle gelederen van de maatschappij, hoeft dan ook niet te verbazen. Als u daar nog aan zou twijfelen, dan was daar de tweede ‘editie’ van La Boum in het Ter Kamerenbos afgelopen weekend. Van feestende jongeren over regelrechte antivaxers en aanhangers van de betere complottheorie, tot voetbalhooligans, maar ook gezinnen met kinderen: allen tekenden ze present.

Ook opnieuw van de partij: het obligate kat-en-muisspel met de Brusselse politie. De hele namiddag is de politie bekogeld, uitgedaagd en aangevallen door een kleinere, harde kern van relschoppers. Het is een fenomeen dat je de laatste jaren bij zowat elke grote betoging of manifestatie ziet terugkeren: een groep van relschoppers die élke gelegenheid kaapt om schade aan te richten en de politie aan te vallen. We zagen het bij de grote Black Lives Matter-betoging vorige zomer, bij de protesten na de dood van Adil en Ibrahima, maar ook bij andere protesten tegen de coronamaatregelen.

"Het is perfect mogelijk om zowel de verboden bijeenkomst af te keuren als de excessieve vormen van politiegeweld te veroordelen"

BRUZZ-redactiechef Mathias Declercq

Mathias Declercq

Been there, seen that

Nog zo’n oud zeer: behalve het legitieme geweld dat de politie hanteert bij verboden manifestaties als deze, zijn er opnieuw genoeg beelden van situaties waarbij de politie zélf te ver is gegaan. Op pepperspray werd alvast niet bespaard, zo mocht een vrouw ondervinden die zonder enige gewelddadige intentie naar een agent stapte, maar meteen de volle laag kreeg. Op andere beelden is onder meer te zien hoe een groepje jongeren over straat wandelt, tot ze worden opgejaagd door een twintigtal agenten dat hen besproeit met pepperspray, hardhandig arresteert en een van de jongemannen trakteert op een flinke trap. Opnieuw: been there, seen that. Er valt echt niet meer aan te twijfelen dat er meer dan enkele serieuze rotte appels in het Brusselse politiekorps zitten die daar gewoon niet thuishoren.

U ziet: ook al is zo’n La Boum een tank vol olie op het vuur van de polarisatie, toch is het perfect mogelijk om zowel de verboden manifestatie af te keuren als de excessieve vormen van politiegeweld te veroordelen. Aan het eerste was alvast geen gebrek, en terecht, maar wat met het tweede? Burgemeester Philippe Close was er als de kippen bij om zaterdagavond zijn politiediensten te feliciteren. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden liet maandag wel weten dat de beelden van “disproportioneel geweld van de politie” op sociale media worden geanalyseerd. Dat is al een stap in de goede richting, maar dan zouden we ook graag eens vernemen wat er met dergelijke analyses uit het verleden al is gebeurd. Wie over de schreef gaat, moet gestraft worden: dat geldt voor relschoppers, maar ook voor onze ordediensten.

"De frustraties die welig tieren in onze stad zijn dan wel uitvergroot door corona, ze zullen niet verdwijnen wanneer de gezondheidscrisis bezworen is."

Bespaar ons dus het mantra van de laatste loodjes. De frustraties die welig tieren in onze stad zijn dan wel uitvergroot en nog meer op scherp gezet door corona, ze zullen niet verdwijnen wanneer de gezondheidscrisis bezworen is. Dat geldt voor de verzuurde relatie tussen de Brusselaar en onze politie, maar er zijn zo wel nog wat kloven in de samenleving te dichten. Die tussen de Brusselaar die straks van een terrasje gaat genieten en zij die daar door corona het geld niet meer voor hebben. Tussen de Brusselaar die van het comfort van een modern appartement kan genieten, en zij die na de dodelijke brand in Anderlecht zelf vruchteloos op zoek gaan naar de nooduitgang. En zo zijn er wel nog wat ‘laatste loodjes’ te vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , politie , la boum 2

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni