Beelden tonen omstreden politie-acties, waaronder bewusteloos gespoten man

EC
© BRUZZ
02/05/2021

De man die zaterdag bewusteloos raakte door de straal van een waterkanon, was samen met zijn 25-jarige zoon op La Boum 2. Zijn zoon getuigt nu over het voorval en noemt het politiegeweld. Ondertussen circuleren ook andere video's van omstreden politie-acties. Burgemeester Philippe Close (PS) verdedigt de aanpak van de politie. "De agenten kwamen pas tussen na geweld."

De 56-jarige man en zijn zoon waren aanwezig bij La Boum 2 omdat ze "van het park wilden genieten", vertelt de 25-jarige zoon aan BRUZZ. "We wilden samenkomen om gezichten te zien zonder maskers, om mensen te zien lachen. We hielden een kleine picknick en speelden met strandpaletjes."

Rond half zes 's avonds ging de politie over tot ontruiming van het Ter Kamerenbos. Op dat moment stonden de vader en zijn zoon voor de waterkanonnen. "We hebben ons er eerst voor gelegd en daarna zijn we rechtgestaan om bloemen uit te delen. Het antwoord van de politie was om ons te besproeien, waardoor mijn vader naar het ziekenhuis moest", schrijft de zoon in een Facebookpost. Beelden die BRUZZ van een andere getuige kreeg, tonen de klap van de waterstraal op de man.

20210501_La Boum 2_hersenschudding waterkanon

| De man kreeg zeven hechtingen en heeft een lichte hersenschudding.

"Wij waren vreedzaam, maar de politie heeft hem op de grond getrokken en is blijven trekken terwijl hij al op de grond lag", zegt de zoon verder aan BRUZZ. Dat laatste is niet te zien op de video die onze redactie bereikte. De vader is intussen aan de betere hand. "Hij heeft wel zeven hechtingen en een lichte hersenschudding", zegt zijn zoon.

De politie verklaarde zaterdag dat de man geraakt is door de straal van een ander waterkanon dan hetgene waar hij voor stond.

De zoon spreekt van politiegeweld en wil nu klacht neerleggen, maar dan wel samen met andere deelnemers van La Boum 2 die gelijkaardige verhalen hebben. De initiatiefnemers van het verboden evenement, Team L'Abîme, zouden volgens hem een gezamenlijke klacht voorbereiden. Voor en tijdens het evenement was er al een telefoonnummer verspreid van een juridisch team binnen de organisatie. Daar konden deelnemers naar bellen in geval van politiegeweld.

Meerdere getuigenissen

Via sociale media delen verschillende getuigen nu filmpjes en foto's van het politie-optreden. De initiatiefnemers van La Boum 2 vinden dat de politie zelf voor ophitsing heeft gezorgd door te beginnen chargeren. Online circuleren al meerdere getuigenissen van vermeend politiegeweld.

In Ukkel vond volgens een getuige rond half acht een hardhandige arrestatie plaats met politiehonden. Verder delen deelnemers beelden van waterkanonnen in de omliggende straten en van politieagenten met matrakken. De context van die filmpjes is nog niet uitgeklaard. Het is vaak ook niet duidelijk of de politie over de schreef gaat of het eerder deelnemers zijn die de confrontatie met de politie zoeken. "Wij zullen die beelden intern bekijken", reageert politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

"De politie kwam pas tussen na rellen tussen de deelnemers en nadat de politie was aangevallen."

Philippe Close, burgemeester Brussel-Stad

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) blijft de aanpak van de politie tijdens La Boum 2 verdedigen. "We wisten dat er problemen zouden zijn, dus waren sterke middelen nodig", zei Close zondagochtend bij RTL. Hij benadrukte daar dat de politie pas is tussengekomen na eerdere rellen tussen de deelnemers onderling en nadat de politie werd aangevallen. "Het bos volledig afsluiten zou duizenden agenten vereisen om de hele lengte van 5 kilometer af te zetten, wat onmogelijk is", reageerde Close nog op de kritiek van de MR. "We gaan geen stuk van de stad amputeren."

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft het politie-optreden verdedigd. "De analyse moet nog worden gemaakt, maar er is geen informatie dat er buitensporig geweld zou zijn gebruikt", zei Verlinden aan VRT.

De woordvoerder van de organisatoren was zondag niet bereikbaar. "Op zondag werk ik niet," vernam persagentschap Belga.

Een hardhandige arrestatie in de buurt van het Ter Kamerenbos.

Een arrestatie in Ukkel, vlakbij het Ter Kamerenbos, na afloop van La Boum 2.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Veiligheid , la boum 2 , waterkanon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni