| De politie in linie in het Ter Kamerenbos op 1 mei.

Initiatiefnemers La Boum 2: 'Geweld vooral uitgebroken nadat politie chargeerde'

EC
© BRUZZ
02/05/2021

"Het grootste geweld is pas uitgebroken toen de politie begon te chargeren". De initiatiefnemers en deelnemers van La Boum 2 hebben hun twijfels bij het grootschalige politie-optreden van zaterdag. Was dat proportioneel, vragen ze zich af. "Als mensen gevaarlijke situaties creëren en onderling beginnen vechten, moeten wij de veiligheid verzekeren", klinkt het bij de politie.

Tientallen politiebusjes, een veertigtal paarden, vier waterkanonnen, een helikopter en traangasgranaten. Sommige deelnemers van La Boum 2 vinden het politie-optreden van zaterdag “overdreven”. Dat zeggen ze in verschillende groepen op sociale media. De initiatiefnemer van La Boum 2, Dave Monfort, was bij BRUZZ nog niet bereikbaar voor een reactie op de ontruiming van het park. In Le Soir reageerde hij zaterdagavond wel dat het geweld bij een kleinere groep relschoppers lag, niet bij de grote meerderheid van de deelnemers.

“Wij hadden zelf al enkele gewelddadige personen geïdentificeerd en uit de groep gehaald”, zegt Monfort aan Le Soir. “We zijn gaan praten met de politiecommissaris om hem te zeggen dat we groepen zagen die ze moesten afzonderen. Daar hebben we geen reactie op gehad.”

Volgens Monfort heeft de politie het evenement nog een uur gedoogd terwijl er al kleine opstootjes waren. “Nadien hebben ze beslist om te chargeren, waardoor het natuurlijk meer gewelddadig werd”, gaat Monfort verder. “Het is duidelijk dat er enkele relschoppers waren. Die zijn teruggekeerd vanaf de politie is beginnen chargeren en op dat moment was er geen controle meer en wisten we niet meer met wie te communiceren.”

"Er waren een tiental acties in Brussel zaterdag, dan moet je op een bepaald moment keuzes maken"

Ilse Van de Keere, politiewoordvoerster

Een BRUZZ-reporter ter plaatse zag inderdaad al vanaf kwart voor vier eerste opstootjes met voetbalhooligans, die stenen en eieren naar politiewagens gooiden. De echte ontruiming van het park is pas om half zes begonnen. De politie koos eerst voor preventieve boodschappen via drones.

Tijdens La Boum 2 nam de politie onder andere messen en vuurwerk in beslag in de buurt van het park. “Als mensen gevaarlijke situaties creëren en onderling beginnen vechten, moeten wij de veiligheid verzekeren," zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. "Er is op een bepaald moment zelfs een molotovcocktail naar de politie gegooid, die gelukkig niet is afgegaan”, zegt Van de Keere. Ze zegt dat er wel degelijk onderling is gevochten tussen enkele deelnemers, het ging dus niet enkel om stenen richting de politie.

Muntplein

De massale inzet in het Ter Kamerenbos verklaart ook waarom andere manifestaties van zaterdag, zoals de 1 mei-viering op het De Brouckèreplein en de bezetting van het Muntplein, niet zijn stopgezet. Er waren in totaal een tiental manifestaties aan de gang in heel Brussel, van vakbonden en sans-papiers tot cultuurwerkers en sociale organisaties. “Het is duidelijk dat de maximumgrens van vijftig deelnemers op veel plaatsen is overschreden,” zegt Van de Keere daarover, “maar het is altijd wikken en wegen en dan moet je keuzes maken. Wanneer onze inzet noodzakelijk is, komen wij tussen, maar dat is altijd een moeilijke oefening.”

muntplein

| Op het Muntplein kwam het niet tot arrestaties.

Op het Muntplein kwamen enkele honderden mensen samen om de cultuursector te steunen en ook op het De Brouckèreplein stonden op een bepaald moment 400 mensen bijeen. De politie bevestigt die cijfers. Volgens de huidige coronamaatregelen mag een betoging nog altijd maar hoogstens 50 deelnemers tellen. De betoging moet ook statisch doorgaan. Bij de acties op het Muntplein en aan De Brouckère zijn geen arrestaties gebeurd.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) was zondag nog niet bereikbaar voor een reactie op het politie-optreden. Zaterdagavond feliciteerde hij de politiediensten al bij RTBF.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Veiligheid, la boum 2, Muntplein, betoging coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni