1723 Philippe Close 01

| Philippe Close, burgemeester van Brussel-Stad.

Burgemeester Close: 'Meeste betogingen op 1 mei goed verlopen'

EC
© BRUZZ
02/05/2021

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft zaterdagavond bij RTBF gereageerd op de ontruiming van het Ter Kamerenbos. "Veel personen zijn ingegaan op onze oproep om niet te komen", zei Close. Hij benadrukte dat de meeste andere manifestaties op 1 mei zonder problemen zijn verlopen.

"We mogen onszelf feliciteren omdat de meeste manifestaties goed zijn verlopen", zei de burgemeester zaterdagavond aan RTBF. Doorheen de dag vonden er in Brussel verschillende acties plaats, zoals een 1 mei-viering aan het De Brouckèreplein, een flashmob in het Centraal Station en optredens aan de Muntschouwburg. Verschillende cultuurinstellingen hielden ook concerten of filmvoorstellingen in het kader van Still Standing for Culture.

"Er is alleen wat er gebeurd is in het Ter Kamerenbos", zei Close over La Boum 2. "Veel personen hebben gehoor gegeven aan onze oproep om niet te komen. Er waren enkele honderden mensen, veel minder dan voor La Boum 1."

Ter herinnering: bij de eerste editie van La Boum op 1 april trokken duizenden mensen naar het Ter Kamerenbos. Gisteren/zaterdag waren het er tussen de duizend en tweeduizend, meldt persagentschap Belga en kon BRUZZ ter plaatse vaststellen. De politie spreekt zelf over "enkele honderden deelnemers".

"Van het tiental evenementen dat vandaag plaatsvond, is de grote meerderheid goed verlopen"

Philippe Close, burgemeester Brussel-Stad

"Jammer genoeg is dat ontspoord op een bepaald moment en zijn we moeten tussenkomen. Maar van het tiental evenementen dat vandaag plaatsvond, is de grote meerderheid goed verlopen", aldus Close.

La Boum 2

Bij de ontruiming van het Ter Kamerenbos kwam het uiteindelijk tot 132 arrestaties, waarvan vijf gerechtelijke. 28 mensen raakten gewond.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) blijft erbij dat het Ter Kamerenbos afsluiten voor het publiek tijdens La Boum 2 - zoals de MR had voorgesteld - onmogelijk was. Om het terrein over een lengte van vijf kilometer te dekken, zouden duizenden agenten nodig zijn geweest. Dat heeft Close zondag verklaard op RTL-TVi. Bovendien zou je alle Brusselaars gijzelen die het domein willen bezoeken, aldus Close. "We gingen geen deel van het grondgebied amputeren."

De burgemeester heeft de politie het bevel gegeven op te treden toen agenten werden aangevallen, publieke ruimte werd vernield en er gevechten ontstonden tussen deelnemers aan het illegale feest. Het is in dat soort van omstandigheden de taak van de burgemeester om de orde te herstellen, aldus Close. "We wisten dat er problemen zouden zijn. Er waren sterke maatregelen nodig", voegde hij er aan toe. Volgens Close had La Boum 2 hoegenaamd niets te maken met een vrijheid van meningsuiting, maar met een "vrijheid van provocatie."

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bedankt burgemeester Close en de Brusselse politiezone alvast voor hun optreden van zaterdag, maar ook de geïnteresseerden die niet zijn komen opdagen. "Dank aan iedereen die gevolg heeft gegeven aan de oproep om niet naar het Ter Kamerenbos te gaan", zegt ze via Twitter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni