Het Justitiepaleis in de steigers

Zwaardere straf in beroep voor zware agressie op taxichauffeur

© Chris Verhaeghe
13/05/2019

Een van de drie mannen die in 2016 een Limburgse taxichauffeur bijzonder zwaar toetakelde, heeft in beroep een zwaardere straf gekregen. Hij werd vandaag veroordeeld tot 10 jaar cel. Twee andere verdachten kregen elk 8 jaar cel, een bevestiging van het vonnis in eerste aanleg. Hoewel het parket-generaal vroeg om de onmiddellijke aanhouding uit te spreken van de drie verdachten, mocht het trio het gerechtsgebouw als een vrij man verlaten.

De zaak draait om een geval van bijzonder zware agressie op een taxichauffeur, die in augustus 2016 een klant van Bilzen naar Brussel bracht. Eens ter plaatse, werd de chauffeur opgewacht door twee vrienden van de passagier. Het slachtoffer werd beroofd en zwaar toegetakeld.

Hij moest door het brute geweld een zeven uur durende operatie ondergaan waarbij 40 metalen plaatjes en 140 schroeven in zijn gezicht werden aangebracht. De politie kon nadien drie verdachten identificeren, die door de correctionele rechtbank werden veroordeeld tot 8 jaar cel.

Het trio ging in beroep, maar werd vandaag opnieuw veroordeeld. De taxipassagier kreeg een zwaardere straf en moet 10 jaar naar de cel. Zijn twee kompanen werden elk veroordeeld tot 8 jaar cel.

Strafuitvoering

Het Brusselse parket-generaal vroeg daarop om de verdachten onmiddellijk aan te houden omdat de openbaar aanklager vreesde dat ze zich aan hun straf zouden proberen te onttrekken. “Twee van hen waren niet aanwezig op hun proces voor de correctionele rechtbank. Wanneer de beklaagden een oproepingsbrief krijgen, reageren ze niet. Wanneer de politie langsgaat op hun opgegeven verblijfplaats, zijn ze nergens te bespeuren. Hoe moeten we dan de straf laten uitvoeren? Als ze daarenboven vanavond cassatieberoep aantekenen, is de straf niet meer uitvoerbaar en hebben ze alle tijd om te gaan lopen.”

Het hof nam de vraag in beraad, maar besliste uiteindelijk om de onmiddellijke aanhouding niet uit te spreken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , mishandeling , taxi , Hof van beroep

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni