Zwaardere straf voor Belgiës beruchtste wapenhandelaar

De beruchte wapenhandelaar Jacques Monsieur heeft in beroep een zwaardere straf gekregen voor illegale wapenleveringen tussen 2006 en 2009 aan onder meer Libië, Tsjaad, Iran en Pakistan. Hij is veroordeeld tot 4 jaar cel en een boete van 1,2 miljoen euro. In eerste aanleg was dat nog 3 jaar cel en 300.000 euro boete. Monsieur kan nog in Cassatie gaan. De zaak verjaart in april 2019.

De 64-jarige Jacques Monsieur, afkomstig uit Lot (Beersel), is een van de meest beruchte wapenhandelaars ooit in België. De man leverde in het verleden wapens in tientallen conflictgebieden wereldwijd zoals Iran, Kroatië, Bosnië, Tsjaad en vele anderen.

Nu stond hij in ons land terecht omdat hij tussen 2006 en 2009 honderdduizend automatische geweren aan Libië, tanks en helikopters aan Guinea-Bissau, militair materiaal aan Iran, tweehonderdduizend automatische geweren met bijhorende munitie, gevechtshelikopters en -vliegtuigen aan Tsjaad en raketlanceerders en mitrailleurs aan Pakistan had verkocht.

Dubbelspion?

Monsieur heeft de verkoop van wapens altijd ontkend en verklaarde dat de wapenhandel een dekmantel was omdat hij in opdracht van verschillende inlichtingendiensten informatie verzamelde. In eerste aanleg werd de wapenhandelaar veroordeeld tot 3 jaar cel en een boete van 300.000 euro.

De man ging in beroep, maar kreeg vandaag een zwaardere straf. Hij moet 4 jaar de cel in en een boete van 1,2 miljoen euro boete betalen. In tegenstelling tot het vonnis van de correctionele rechtbank, werd hij in beroep wél veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie, vandaar de zwaardere straf.

Verjaring nadert

De openbaar aanklager vroeg na het arrest om Monsieur onmiddellijk aan te houden, maar daar ging het hof van beroep niet op in. De notoire wapenhandelaar kan wel nog in cassatieberoep aantekenen.

De zaak verjaart in april 2019, dus een eventuele verbreking van het arrest betekent dat de Jacques Monsieur alsnog vrijuit zou kunnen gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?