© federale politie | De federale gerechtelijke politie werkte samen met de Franse politiediensten om de verdachten te lokaliseren.

Bende drug- en wapenhandelaars opgerold in Brussel

© Belga
01/02/2022

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel heeft een criminele organisatie ontmanteld die zich bezig hield met internationale drug- en wapenhandel, maar ook andere vormen van criminaliteit niet schuwde. Dat meldt het Brusselse parket. Er werd een grote hoeveelheid cocaïne en 800.000 euro cash geld gevonden.

De Brusselse FGP kwam de organisatie op het spoor nadat het gecrypteerde SKY ECC-telefoonnetwerk gekraakt werd. Analyse van de communicatie op dat netwerk leidde de speurders naar een veiligheidsagent in de haven van Zeebrugge.

Die gaf de leden van de organisatie toegang om partijen cocaïne uit de haven te halen. In samenwerking met Franse politiediensten konden vervolgens ook andere verdachten geïdentificeerd worden.

50 kilogram cocaïne in beslag genomen

Vorige week dinsdag vielen de speurders dan binnen op een resem adressen en pakten zeven verdachten op. Bij één van die huiszoekingen, in een Brussels appartement, trof de politie 50 kilogram cocaïne aan met een straatwaarde van 2.500.000 euro. Ook oorlogswapens, handvuurwapens en politie-uniformen konden in beslag genomen worden.

"De inzet van teams gespecialiseerd in het vinden van bergplaatsen in voertuigen, heeft ook zijn vruchten opgeleverd," klink het bij het parket. "Ongeveer 800.000 euro in cash geld, dat vakkundig verpakt en verstopt zat in een voertuig, werd teruggevonden."

Geen onbekenden bij het gerecht

Zeven personen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, en drie van hen werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Volgens het parket zijn de verdachten geen onbekenden voor justitie. Eén van hen verbleef in België onder een valse naam en had in Frankrijk een gevangenisstraf van 10 jaar opgelopen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie