VGC-College maakt geld vrij voor oplossingen tot de nieuwe crèche in Elsene opent in 2020 (archiefbeeld)

Drie verdwijnende crèches: VGC belooft oplossing

SDS
© BRUZZ
29/03/2019

Het VGC-college heeft donderdag beslist om geld vrij te maken voor een oplossing voor de drie Nederlandstalige crèches in Sint-Gillis en Elsene die binnenkort sluiten. Ze zoekt nieuwe onthaalouders in de twee gemeenten, en is op zoek naar een tijdelijke locatie voor de nieuwe Elsense crèche die tegen midden 2020 opent.

Dat meldt het kabinet van staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V), als VGC-collegelid bevoegd voor Gezin, aan BRUZZ.

In februari raakte bekend dat de Scholengroep Brussel drie kinderdagverblijven in Elsene en Sint-Gillis zou sluiten, met 52 gesubsidieerde plaatsen meer dan 20 procent van het aanbod in gemeenten waar het aantal Nederlandstaligen het sterkst groeit. De plaatsen verdwijnen niet zomaar, maar verhuizen. Het grootste deel concentreert de Scholengroep op de nieuwe Comeniuscampus in Koekelberg.

Maar voor de ouders in Sint-Gillis en Elsene kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. Kinderdagverblijf Pino in Elsene sluit al op 15 juli dit jaar, bij zowel Zonnebloem in Sint-Gillis als ’t Kruimeltje in Elsene valt het doek op 1 november. Het Gewest opent met de Sint-Lutgardisschool een nieuwe Nederlandstalige inkomensgerelateerde crèche in Elsene, ‘Mandala’, maar die zal pas tegen midden 2020 opgetrokken zijn.

Oplossingen in de maak

"We maken 11.000 euro vrij voor een campagne om nieuwe onthaalouders in Sint-Gillis, Vorst en Elsene te vinden, voor in totaal 26 plaatsen", zegt Eric Laureys, woordvoerder van staatssecretaris Debaets. Een inkomensgerelateerde kindplaats bij een onthaalouder kost de ouders hetzelfde als opvang in een kinderdagverblijf. Het is de Vlaamse regering die het verschil bijpast, om de onthaalopvang mogelijk te maken.

"Daarnaast zoeken we een tijdelijke locatie voor de nieuwe kribbe Mandala, om de periode te overbruggen tot dat gebouw klaar is." De nieuwe crèche opent in de zomer van 2020 in de Graystraat 167-173, het bestaande gebouw op die plek is deze week gesloopt. "De werken aan dat gebouw zijn iets sneller begonnen dan voorzien, maar in de tussentijd zoeken we een plek om minstens een deel van de 44 voorziene plaatsen al vroeger aan te bieden", zegt Laureys. "Dat in overleg met de gemeentebesturen. Opvang in containers is een piste."

De Scholengroep Brussel heeft zich daarnaast geëngageerd om de getroffen ouders allemaal een plek in een van hun andere kinderdagverblijven aan te bieden, meldt het kabinet-Debaets. Voor de kinderen uit de crèche Pino is dat al gebeurd, en voor 16 van de 20 kinderen uit kinderdagverblijf Zonnebloem is ook een oplossing gevonden.

Alle nieuwe kindplaatsen zullen hier te vinden zijn.

simulatie beeld crèche Mandala

Een simulatiebeeld van de toekomstige crèche in de Graystraat, die in augustus 2020 moet openen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Sint-Gillis , Jongeren , Samenleving , crèches , VGC , Bianca Debaets , kinderopvang

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni