© Stijn Bogaerts

Ouders uit Sint-Gillis en Elsene bezorgd om sluiting crèches

TRO
© BRUZZ
16/02/2019

Drie kinderdagverblijven in Elsene en Sint-Gillis sluiten op korte termijn. Ouders van kinderen die daar naartoe gaan vrezen dagelijks verre verplaatsingen.

“Welk duurzaam beleid wordt er gevoerd ten opzichte van al die kindjes op de wachtlijsten in Elsene en Sint-Gillis, juist in een tijd waarin er steeds meer Nederlandstaligen bijkomen in die gemeentes?”, vragen de ouders van kinderen van de te sluiten crèches Zonnebloem, ’t Kruimeltje en Pino aan de betrokken ministers in een brief die aan de redactie van BRUZZ werd bezorgd.

Afgelopen week werden de ouders naar eigen zeggen met veel verbazing en spijt op de hoogte gesteld van het feit dat drie Nederlandstalige (zo’n 20 procent van het aanbod in de regio) crèches in Elsene en Sint-Gillis gaan sluiten. In totaal verdwijnen zo’n 52 gesubsidieerde plekken. Het grootste deel van die plekken verhuist naar Koekelberg, aan de andere kant van de stad. Eind 2020 moet er wel een nieuwe crèche bijkomen in Elsene, met 44 plaatsen, maar Pino sluit al op 15 juli en Zonnebloem en ’t Kruimeltje op 1 november.

Duurzaam mobiliteitsbeleid?

“Wij zijn diep bezorgd en bedroefd, want Scholengroep Brussel sluit onze crèches en biedt ons geen duurzaam alternatief. De alternatieve crèches die ze voorstellen zijn ver van onze woonplaats”, schrijven de ouders verder. “Vinden jullie lange trajecten tijdens de spits om de kinderopvang te bereiken met baby’s ethisch verantwoord en passen in een duurzaam mobiliteitsbeleid?”

De ouders, die ook zeggen te spreken namens alle andere Nederlandstalige ouders uit Brussel die nood hebben aan voldoende lokale kinderopvang, vinden dat hun regio disproportioneel wordt getroffen. “Onvoldoende kinderopvang in Sint-Gillis en Elsene is een maatschappelijk probleem dat alle generaties hard en in hun hart treft. We willen als jonge gezinnen graag een duurzame toekomst in onze geliefde gemeentes en ons Brussel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Elsene, Sint-Gillis, Jongeren, Onderwijs, kinderdagverblijf, crèche

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie