Greppels graven en een aardige Ardense boer: noodweer deert Brusselse scouts niet

© Belga

De timing kon niet slechter: op het ogenblik dat jeugdbewegingen op zomerkamp vertrekken, breekt op verschillende plaatsen in ons land noodweer uit. Vooral in het zuidoosten van het land zorgt hevige regenval voor veel overlast, en laat uitgerekend daar vier Brusselse scoutsgroepen naartoe trekken.

Als er iets is waar de Brusselse jeugdbewegingen na een beroerd coronajaar naar uitkeken, dan wel het traditionele zomerkamp. Zo vertrekken vier scoutsgroepen, na stevige voorbereidingen, naar het zuidoosten van ons land: Namen, Luik en Luxemburg.

Maar wie daar ’s ochtends het hoofd uit de tent stak, werd niet bepaald vrolijk van het weer. Het KMI kondigt er zelfs codes oranje en rood aan, en in de drie provincies is het provinciaal rampenplan van kracht.

Scouts & Gidsen Vlaanderen voelde zich daarom genoodzaakt om een tiental kampen te evacueren. De jeugdbewegingen moesten halsoverkop na enkele dagen naar huis terugkeren. Een voorbeeld van zo’n kamp dat in het water viel, is dat van Scouts Molenbeek.

‘Scouting staat voor uitdaging’

Maar ondanks het provinciaal rampenplan, zetten de andere drie scoutsgroepen door.

Zo vertrekt de scoutsleiding uit Ganshoren morgen naar de omgeving van Bouillon, in Luxemburg, waar de Semois door het landschap kronkelt en code oranje geldt. “Onze vrachtwagen met al het materiaal kan enkel morgen vertrekken, dus het is voor ons geen optie om het kamp te verplaatsen”, zegt groepsleider Nina. “Gelukkig komen onze leden pas op 18 juli toe, wanneer het weer zal opgeklaard zijn”, vertelt ze.

Een groep die nu al op kamp vertoeft, zijn de scouts uit Sint-Lambrechts-Woluwe. Zij vertrokken naar Philippeville in de provincie Namen.

Met de leuze ‘scouting staat voor uitdaging’ ging de leiding op zoek naar een oplossing voor het noodweer. “Een sympathieke boer stelt een grote schuur ter beschikking voor ons en is bereid om dat ook voor de leden te doen als zij op 18 juli aankomen", zegt groepsleider Morane, “maar ik denk niet dat het zo ver zal komen, want normaal gezien gaat het vanaf vrijdag de goede kant uit met het weer.”

Treinhinder

Ondanks de overstromingen en de stortbuien blijven de scouts uit Ganshoren en Sint-Lambrechts-Woluwe optimistisch. Maar wat als je uitgerekend vandaag je leden moet verwelkomen op kamp? De scoutsleiding uit Evere is al zes dagen het kamp aan het voorbereiden in de provincie Luik, en ze verwelkomen vandaag de leden. “Helaas ondervinden onze jongens en meisjes problemen op hun treinreis”, zegt groepsleider Lola.

Door de slechte weersomstandigheden zijn er namelijk ernstige storingen bij het treinverkeer. De spoorwegmaatschappij NMBS raadt mensen voor de provincies Luik, Namen en Luxemburg zelfs aan om hun treinreis uit te stellen.

Maar omdat de scoutsleden uit Evere al vertrokken waren voor de NMBS-aankondiging, is de leiding nu druk in de weer om de situatie onder controle te houden eens ze aankomen. Eén ding is zeker: ook deze scoutsgroep is niet van plan het kamp stop te zetten. “Het regent hier fel, maar we hebben voldoende greppels gegraven, dus bij ons komt het in orde”, sluit Lola snel omdat er een dringende oproep komt van de leden op de trein.

Het optimisme om het kamp voort te zetten, is bij de scouts meer dan aanwezig. Toch zal alles afhangen van het weer de volgende dagen. Zal de gouverneur of burgemeester bij teveel overlast het bevel geven om te evacueren zoals in Rochefort vandaag, of zal de situatie nog meevallen? Voor elke jeugdbeweging die nu op kamp is in het zuidoosten, is het dus afwachten geblazen.

Om even na vier meldt Lola zich opnieuw. De leden zijn allemaal heelhuids aangekomen en de kampeerplaats in Vieuxville, niet zo ver van het riviertje de Aisne, ziet er dik oké uit. Het avontuur kan beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?