Jeugdkampen gaan door, speeltuinen heropenen

© PhotoNews
| Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media in de regering Jan Jambon.
Updated: 22-05-2020 - 20:05

De zomerkampen voor kinderen en jongeren mogen doorgaan en ook de speelpleinwerking krijgt groen licht. Dat meldt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle na overleg met zijn collega-ministers uit de Franstalige en Duitstalige gemeenschap en met de jeugdsector. Vanaf woensdag mogen bovendien de speeltuinen weer open.

Op woensdag 27 mei mogen de speeltuinen in open lucht weer open. Dat heeft Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) vrijdagavond aangekondigd na afloop van een overlegcomité met de jeugdsector, de virologen van de GEES en de drie gemeenschapsministers van Jeugd.

De openbare speeltuinen in België zijn al sinds maart verboden terrein in de strijd tegen het coronavirus. De jongste dagen kwam er echter meer en meer vraag om die opnieuw te openen.

Na overleg met de experts is beslist dat de buurtspeeltuinen heropend kunnen worden voor kinderen tot en met 12 jaar. Voor grotere speeltuinen in parken gelden dezelfde voorwaarden als voor sportactiviteiten: kinderen mogen er maximaal met 20 tegelijkertijd spelen en altijd onder toezicht van de lokale autoriteiten.

Zomerkampen

Minister Dalle kondigt ook aan dat de zomerkampen mogen doorgaan, wat hij "bijzonder goed nieuws" noemt voor kinderen en jongeren die lang hebben moeten wachten. Om alles in goede banen te leiden, heeft de sector een basishandleiding opgesteld met enkele regels die voor het hele jeugdaanbod van kracht zullen zijn. De belangrijkste is de 'contactbubbel'. Alles moet gebeuren binnen een groep van maximaal vijftig personen, begeleiders inbegrepen.

"Binnen de bubbels kan er naar hartenlust gespeeld worden", zegt hij. Ook eten, slapen, materiaalgebruik en dergelijke wordt opgesplitst in de bubbels. Er moeten geen mondmaskers worden gedragen, behalve bij contact met buitenstaanders en op het openbaar vervoer als de kinderen ouder zijn dan twaalf jaar. Ook ouders, die bijvoorbeeld de kinderen komen afzetten of ophalen, moeten dat met een mondmasker doen.

Tot slot zal zoveel mogelijk geprobeerd worden om activiteiten in de buitenlucht te organiseren en zal er extra aandacht zijn voor bijvoorbeeld handen wassen. De sector rekent op het gezond verstand van de initiatiefnemers. "Vleeshoop of Dikke Bertha kan je dit jaar misschien beter niet spelen", aldus Dalle.

Jongeren en begeleiders ouder dan 12 jaar moeten de veiligheidsafstand zoveel mogelijk blijven respecteren. Een kamp kan wel uit meerdere bubbels bestaan. Zo kan een kamp van 150 personen worden opgesplitst in drie bubbels, die dan geen onderling contact mogen hebben.

Ook buitenlandse jeugdkampen kunnen doorgaan, maar slechts tot maximum 150 kilometer vanaf de Belgische grens - als de grenzen opnieuw opengaan tenminste. Die beperkte afstand moet het haalbaar houden voor ouders om een kind dat eventueel ziek wordt, op te halen. Uitstapjes naar pretparken of dierentuinen in grote groepen kinderen worden ook afgeraden.

Speelpleinen

Voor de speelwerking geldt deze zomer hetzelfde systeem van bubbels: hier wordt een maximum van 50 deelnemers op weekbasis toegelaten. Ook de jeugdhuizen zullen in de zomer hun activiteiten kunnen ontplooien, maar ook slechts voor 50 personen en nog niet voor horeca-activiteiten. Fuiven organiseren of biertjes tappen, zit er dus nog niet meteen in.

Voor het dagaanbod van lokale besturen, waar niet elke dag dezelfde kinderen aan deelnemen, geldt de specifieke regel om zoveel mogelijk met voorinschrijvingen te werken, al moet het ook mogelijk blijven om op de dag zelf nog aan te sluiten, bijvoorbeeld om kinderen en jongeren in een kwetsbare situatie te kunnen opvangen.

Voor alle zomerkampen en jeugdactiviteiten bestaan er tenslotte duidelijke deelnamevoorwaarden, zodat de kinderen en jongeren geen gezondheidsrisico's lopen. Er wordt ook een noodprocedure opgesteld voor begeleiders, zodat zij weten wat te doen als één van de kinderen ziek wordt op kamp of tijdens een activiteit.

De VGC, die de Nederlandstalige speelpleinen organiseert in Brussel, was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?