Kinderen voeren actie voor verkeersveilige Stefaniastraat

Jeugdhuis Miks in de Stefaniastraat (archief).

Na twee zware accidenten op minder dan een maand tijd, trekken de kinderen uit de buurt van de Stefaniastraat in Laken aan de alarmbel. Jeugdhuis Miks van vzw D'broej komt donderdagnamiddag de straat op. "De straat is te gevaarlijk. We vragen daarom een zone 30, verkeersdrempels en een inhaalverbod", zegt Flo Mennes van D'broej aan BRUZZ.

Vorige week werden twee fietsende jongens aangereden, eentje van hen verkeerde lange tijd in levensgevaar. Begin mei reed een tram een jongen aan. Beide incidenten gebeurden in de Stefaniastraat. En dat is geen toeval, vindt Flo Mennes van buurtcentrum D'broej.

"De Stefaniastraat is gewoon te gevaarlijk. Er is de aanwezigheid van de tram, je moet er voorrang geven aan rechts en het loopt er vol spelende kinderen", zegt ze aan BRUZZ. "Op een half jaar zijn er drie ongevallen geweest en misschien zijn er nog wel waarvan we niets vernomen hebben."

Straat inkleuren

Om die gevaarlijke verkeerssituatie aan de kaak te stellen, trekt Mennes donderdag om 17 uur de straat op met de kinderen van jeugdhuis Miks, dat gevestigd is in de Stefaniastraat. "We gaan tekenen met krijtverf, hebben verkeersborden gemaakt, en gaan flyers uitdelen aan passanten en buurtbewoners."

De bedoeling is om mensen te sensibiliseren. "Iedereen moet beseffen dat er kinderen in de straat aanwezig zijn. De Stefaniastraat moet veiliger. We laten ook een petitie rondgaan. We zouden graag een zone 30 zien in de straat", aldus Mennes.

Zone 30

En die komt er. Het schepencollege van Brussel-Stad besliste dat voor onder andere de Marie-Christinawijk. Tijdens de zomer worden de verkeersborden geplaatst, beloofde schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) die het initiatief nam.

"Dat willen we graag aanvullen met een inhaalverbod in de straat", zegt Mennes nog. "En er moeten controles zijn om erop toe te kijken dat de regels nageleefd worden. Gewoon een bordje volstaat niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?