| Bij kinderdagverblijven gaat het om 3,23 euro per opvangdag.

Nieuwe toeslag voor kinderen in Nederlandstalige crèches en kleuterklassen

JA
16/11/2018

Ouders in Brussel die hun kinderen naar een niet-inkomensgerelateerd Nederlandstalige kinderdagverblijf of erkende kleuterschool brengen, krijgen vanaf 1 januari een Vlaamse participatietoeslag. Die komt bovenop de Brusselse kinderbijslag die ze al ontvangen.

Kinderbijslag wordt vanaf 2019 geregionaliseerd. Dat betekent dat de Vlaamse, Franstalige en Duitstalige Gemeenschap het beheer en de uitbetaling van de kinderbijslag vanaf dan in handen nemen. In Brussel beheert de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie de kinderbijslag. De vernieuwingen zullen daar pas vanaf januari 2020 van kracht zijn.

Toch verandert er vanaf 2019 ook iets voor kinderen gedomicilieerd in Brussel, die naar een Nederlandstalig kinderdagverblijf of kleuterschool gaan. Ook zij kunnen vanaf januari genieten van de participatietoeslagen uit het Vlaamse Groeipakket. “We willen kinderen nog meer doen deelnemen aan opvang en onderwijs”, zegt Leen Du Bois, woordvoerster van Kind & Gezin.

Bovenop de kinderbijslag

Die participatietoeslag geldt voor alle Nederlandstalige kinderdagverblijven en kleuterscholen in België. Ouders die hun kinderen in het Brussels gewest naar een Nederlandstalige opvang of kleuterschool sturen, kunnen zo dus genieten van een extraatje van de Vlaamse Gemeenschap, bovenop de kinderbijslag die ze van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscomissie in Brussel ontvangen.

In de kinderopvang met vergunning van Kind en Gezin gaat het om 3,23 euro per opvangdag. “Belangrijk daarbij is dat het enkel gaat om opvang van baby’s en peuters waar ouders niet betalen op basis van hun inkomen”, aldus Du Bois. Deze toeslag is van toepassing voor alle kinderen, ongeacht ze nu voor of na 2019 geboren zijn.

Bij kleuterscholen is die toeslag voor kleuters van 3 jaar, op voorwaarde dat ze ingeschreven zijn in een door Vlaanderen gesubsidieerde school. Daarnaast is de toeslag ook van toepassing voor kinderen van 4 jaar die ingeschreven blijven en voldoende aanwezig zijn op school. Het gaat om 132,60 euro extra per jaar.

Lager en secundair

Voor kinderen die in Brussel naar het Nederlandstalige lager en het secundair onderwijs gaan, bestaat er eveneens een participatietoeslag van de Vlaamse Gemeenschap. “Die studietoelagen bestaan vandaag wel al, maar komen via het ministerie van Onderwijs”, zegt Du Bois. Door regionalisering zal de Vlaamse Gemeenschap die toeslag vanaf 2019 betalen.

Nog een laatste nieuwigheid: ouders die recht hebben op de participatietoeslag, krijgen die vanaf januari automatisch toegekend en hoeven deze zelf niet meer aan te vragen.

Wie wil weten voor welke kinderdagverblijven de extra toelage zal worden uitbetaald, kan de lijst hieronder raadplegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Jongeren, kind & gezin, kinderbijslag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni