1817 Creches De ketjes 1

| 1817 Creches De ketjes 1

Uitrol herbruikbare luiers in crèches van Stad Brussel kost 1,6 miljoen euro

© Belga - BRUZZ
25/04/2023

De gemeenteraad van Brussel-Stad heeft het licht op groen gezet voor de uitrol van herbruikbare luiers in de veertig crèches in eigen beheer. Die uitrol zal 1,6 miljoen euro kosten over een periode van 48 maanden en zou deels gesubsidieerd worden via de ecocrèchesubsidie (180.750 euro), aldus de schepen van Kinderopvang Arnaud Pinxteren (Ecolo).

De uitrol zal ook gedeeltelijk worden gedekt door een bijdrage van de ouders in de kosten van de kinderdagverblijven (271.524 euro).

Met het systeem kunnen ook de kosten voor het ophalen van restafval vermeden worden. Die worden geraamd op ongeveer 80.000 euro. De ophaling zou minstens om de twee werkdagen gebeuren en het wassen en steriliseren van de luiers moet op milieuvriendelijke wijze gebeuren, aldus Pinxteren.

240 ton

De 40 Brusselse kinderdagverblijven produceren ongeveer 240 ton of 1.210.000 vuile luiers per jaar.

De gemeenteraad heeft daarom het licht op groen gezet voor de organisatie en de verhuur van luiers, het verhuren van transportzakken en de recuperatie van vuile luiers. Ook de reiniging en sterilisatie van de vuile luiers, het onderhoud en een herverdeling van de gewassen luiers moet er komen.

Om dit alles in goede banen te leiden, wordt er ook een informatiecampagne voor het personeel van de kinderdagverblijven op poten gezet.

Experiment

Volgens Pinxteren had de stad al in oktober 2020 een experiment van 12 maanden opgestart waarbij herbruikbare luiers in twee "historische" eco-kinderdagverblijven in gebruik werden genomen.

Gezien het succes van dit experiment werd het contract voor het experiment in de eerste twee crèches verlengd en werden er geleidelijk aan zes nieuwe crèches in het plan opgenomen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni