15 miljoen euro aan onbetaalde geluidsboetes

© Woluwe-Saint-Lambert.eklablog.com
| Archiefbeeld

Luchtvaartmaatschappijen die de geluidsnormen overschrijden, betalen de bijkomende boete vaak niet. In totaal staat nog 15 miljoen euro open, schrijft Le Soir. Volgens minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) is er wel al beterschap.

Voor alle duidelijkheid: het gaat om de overschrijding van de oude geluidsnormen, dus mét tolerantiedrempel. De boetes voor de overtredingen van de nieuwe, strengere normen worden nu pas uitgeschreven.

Alles samen moeten de luchtvaartmaatschappijen het Gewest nog 15 miljoen euro. Maar de maatschappijen reageren niet, of tekenen beroep aan.

Toch is er al beterschap. “We innen al veel meer boetes dan voorheen”, zegt het kabinet Fremault aan Le Soir. Sinds 2015 heeft het Gewest effectief al een miljoen euro kunnen recupereren, waarvan 130.000 euro bij één maatschappij. Daarmee doen ze veel beter dan de vijftien jaar ervoor, toen ze alles samen ook maar een miljoen euro ophaalden.

“Sinds 2015 aarzelen we niet meer om de niet-betaalde boetes te vervolgen”, aldus het kabinet. Dat doet het via een deurwaarder, waardoor de boetes ook niet meer verjaren.

Beroep

Toch blijft het moeilijk werken omdat de luchtvaartmaatschappijen zoveel beroepsmogelijkheden hebben: het milieucollege, de Raad van State, de beslagrechter of zelfs Cassatie. Toch is het kabinet Fremault optimistisch. “Ze beginnen stilaan te beseffen dat ze vroeg of laat toch moeten betalen. En dat we nu een offensiever beleid voeren.”

In 2017 werd 389.742 euro aan boetes geïnd, al gaat het dan om overtredingen die eerder werden begaan, zo’n 3.000 op jaarbasis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?