40 graden Celsius aan De Brouckère en Noordstation

MVH
© BRUZZ
26/07/2019

Ook in Brussel verschroeide het hitterecord dat nog maar een dag oud was donderdagnamiddag alweer. Maar niet overal was het even heet. BRUZZ ging op pad met een thermometer en constateerde temperaturen boven 40 graden Celsius op het De Brouckèreplein en aan de sporen van het Noordstation.

De Franstalige krant La Dernière Heure mat donderdag een temperatuur van 50 graden Celsius op de Grote Markt. Dat was weliswaar in de zon, maar ook op andere plaatsen in Brussel was het donderdag niet te harden. De redactie van BRUZZ ging op tocht door de stad.

Het warmste ijssalon van Brussel

20190725_GASTON_BRUZZ

| De ijskar van ijssalon Gaston

20190725_GASTON_BRUZZ

| 35° Celcius, dat was de temperatuur in het ijssalon

Binnenin ijssalon Gaston op de Vismarkt was het om 11.51 uur al 35 graden warm, ironisch genoeg. Eigenares Lucie deelt mee dat de airco het niet doet, omdat daar een verzwaring van de elektriciteitsmeter nodig voor is. "Het is hier warm, dat klopt. Maar we kunnen af en toe zelf een sorbet eten om af te koelen. En met dit weer doen we ook gouden zaken."

Op zoek naar schaduw

20190725_NINOOFSEPOORT_BRUZZ

| Warmste dag ooit aan de Ninoofsepoort, ook in de schaduw.

20190725_TEMPNINOOFSEPOORT_BRUZZ

| 36° in de schaduw aan de Ninoofsepoort.

Aan de Ninoofsepoort vind je waterfonteintjes en bankjes in de schaduw.

Maar tegen dat BRUZZ er aankomt, rond 12.20 uur, stond het kwik daar ook al op 36° Celsius.

Het is donderdag duidelijk geen sinecure om het hoofd koel te houden. Hoog tijd om frissere oorden op te zoeken.

De vernieuwe Kafka biedt hoop

20190725_KFK_BRUZZ

| Café KFK Hope, voorzien van ventilatoren tegen de hitte.

20190725_TEMPKFK_BRUZZ

| Door de ventilatoren koelt KFK Hope af tot 31°, in plaats van 37° buiten.

Barman Denis, van KFK Hope, dat voordien de Kafka heette, weet voor soelaas te zorgen: open deuren, zoemende ventilatoren en een frisse pint.

Deze factoren volstaan om de temperatuur te laten dalen tot net boven de 30° Celcius. Niet bijzonder fris zou je denken, maar toch een stuk comfortabeler dan de 37° die om 12.45 uur buiten opgemeten worden in de Visverkopersstraat.

Snakken naar water op het De Brouckèreplein

20190725_BROUCKERE_BRUZZ

| 40° Celsius op het De Brouckèreplein

20190725_TEMPBROUCKERE_BRUZZ

| Ongeveer 43° valt op de thermometer te lezen. Zo voelt het wel.

Aangekomen op het De Brouckèreplein viel de warmte echt niet meer te harden. Om 13.30 uur stipt gaf de thermometer aan dat het kwik al tot 43 graden Celsius was gestegen. Het KMI mat in Ukkel toen nog 37 graden, maar midden op het stedelijke hitte-eiland klimt de temperatuur nog een stuk hoger, tot een snikhete gevoelstemperatuur.

Het plein is immers een stenen vlakte die de brandende zon stevig weerkaatst, en omdat het ingesloten is tussen hoge gebouwen blijft de warmte er hangen. Er staan ook geen bomen om af te koelen, of om schaduw te creëren.

Treinsporen tot 15° Celsius warmer dan omgevingstemperatuur

20190725_TEMPBXLNOORD_BRUZZ

| De thermometer bereikt zijn limiet. Op de spoorweg op 25 juli 2019, de heetste dag ooit.

Op spoor 1 in het Noordstation werd donderdag om 14 uur een persmoment gehouden, om uitleg te verschaffen bij de mogelijke gevolgen van de hitte voor het treinverkeer.

Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel, vertelt dat "treinsporen tussen de 10 en 15° warmer kunnen worden dan hun omgeving". De exacte temperatuur van de sporen is onbekend gebleven voor BRUZZ, doordat het kwik in de thermometer pijlsnel naar het maximale peil steeg. De bovengrens van onze thermometer ligt op 55° Celsius, maar de sporen waren waarschijnlijk dus nog een stuk heter.

Verkoeling in Muntpunt

20190725_MUNTPUNT_BRUZZ

| Het is bakken aan de trappen van Muntpunt.

20190725_TEMPMUNTPUNT_BRUZZ

| In Muntpunt daalde het kwik met 10 graden, met dank aan de airco

Laatste meetstation: bib Muntpunt, aan het Muntplein. BRUZZ ging polshoogte nemen in de leesruimte op het gelijkvloers, om na te gaan of de sowieso al onaangename tweede zit niet extra bemoeilijkt wordt door de warmte. Maar dat valt in verhouding met de buitentemperatuur, die intussen naar een hoogtepunt van 40(!) graden is geklommen, goed mee.

Binnen is het maar liefst 10 graden frisser. Op normale dagen zouden de meesten dan nog altijd puffen, maar donderdag niet.

Studente buitenlandse handel Chanelle is tevreden: "Ik ben blij dat ik hier kan komen studeren, het is hier een pak frisser dan thuis. Daar is het onmogelijk om achter de boeken te kruipen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Milieu , hittegolf , hitterecord , De Brouckèreplein , Brussel-Noord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni