Donderdag te veel ozon in de lucht

20190723 hittegolf 40 graden thermometer
© EW / BRUZZ
| De thermometer aan de Baljuwstraat geeft 40 graden aan (en daar hoort ozon bij)
© EW / BRUZZ
| De thermometer aan de Baljuwstraat geeft 40 graden aan (en daar hoort ozon bij)

De informatiedrempel voor ozonvervuiling wordt donderdag overschreden en mogelijk volgt ook de alarmdrempel. Dat verwacht de intergewestelijke cel voor het leefmilieu Ircel. Hoge ozonconcentraties hebben gezondheidsgevolgen. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling beperken best hun fysieke inspanningen.

Het is erg warm en zonnig en dat zorgt voor veel ozon in de lucht. Dat is een stof die ontstaat door de combinatie van zonlicht, warmte en stikstofoxiden (die bijvoorbeeld geproduceerd worden door auto's met een verbrandingsmotor).

Dinsdag en woensdag was de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter al overschreden op een paar plekken in Vlaanderen. In Brussel is dat nog niet het geval, de luchtkwaliteit krijgt momenteel een score van 7 (vrij slecht). Donderdag wordt de informatiedrempel wél overschreden (opnieuw 7 - vrij slecht).

Vanaf die drempel wordt de bevolking geïnformeerd over gezondheidsrisico's en nemen een aantal doelgroepen best hun voorzorgen. Mogelijk wordt ook de alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter overschreden. De aanbevelingen gelden dan niet meer alleen voor de doelgroepen, maar voor de hele bevolking.

Voorzorgen

Ozon kan gezondheidsgevolgen hebben. Het kan zorgen voor een verminderde longfunctie, oogirritatie en irritatie van de luchtwegen, hoest... Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling zoals kinderen en ouderen doen donderdag best geen intensieve fysieke inspanningen. Als de alarmfase overschreden wordt doet best niemand nog zware inspanningen.

Binnenshuis is de ozonconcentratie vaak de helft lager. Daar geldt de aanbeveling dus niet. Vrijdag wordt het kouder en beginnen de ozonconcentraties vermoedelijk te dalen.

Tijdelijke verkeersmaatregelen helpen niet om de ozonconcentratie te verlagen, stipt Ircel nog aan. Alleen duurzame inspanningen zijn nuttig, zoals minder autoverkeer en meer wandelen of fietsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?