650 mensen stappen mee in voorlaatste klimaatmars Youth for Climate

Updated: 17-05-2019 - 15:39

De voorlaatste klimaatmars voor de verkiezingen van Youth for Climate heeft 650 klimaatbetogers op de been gebracht in Brussel. Dat cijfer geeft de politie mee. Bezielster Anuna De Wever was onder de indruk van de Braziliaanse indianenchef Raoni, die eregast was op de mars.

"Het is een enorme eer dat Raoni hier is, want ik heb heel veel bewondering voor de man die heel zijn leven heeft gevochten voor het Amazonewoud en het klimaat. Ik hoop dat hij hier nu ziet dat er een volgende generatie is die gaat strijden voor het klimaat en dat hij zijn strijd in vertrouwen aan ons kan overlaten" zegt De Wever.

Ook al zijn ze niet stemgerechtigd, toch blijven de jongeren ervoor strijden dat klimaat topprioriteit één is bij wie volgende week zondag gaat stemmen, en binnen de volgende regering.
"Klimaat is nog altijd niet het hoofdthema en dat moet het echt zijn bij de verkiezingen. De kiezers moeten zorgen dat ze voor het klimaat stemmen. Ongeacht voor welke partij dat is, want dat moeten ze zelf uitmaken", verklaart De Wever.

Tijdens zijn bezoek in Brussel ging Raoni ook langs bij burgemeester Close. Raoni benadrukte de nood aan hulp en bescherming in zijn regio, het Xingu-reservaat in het Amazonenwoud. "Brussel Stad zal de bescherming van het Amazonenwoud ondersteunen," beloofde Close. Het is niet duidelijk wat deze steun zou inhouden.

Laatste keer

Volgende week vrijdag 24 mei is er het laatste klimaatprotest van de jongeren voor de verkiezingen. Dat wordt opnieuw een wereldwijde staking voor het klimaat. En nadien gaan Anuna De Wever en haar kompanen zich eerst richten op de examens.

"Volgende week komen we nog een laatste keer op straat en ik hoop dat het enorm groot wordt. Het protest begint eigenlijk nog maar, dat zie je aan de acties en de documentaires die over de hele wereld tot stand komen", stelt De Wever. "We hebben de politici de tools aangereikt via het klimaatplan van ons expertenpanel en nu is het aan hen om hier echt mee aan de slag te gaan", besluit Anuna.

Arrestaties

De politie Brussel-Hoofdstad Elsene heeft drie jongeren administratief aangehouden na de klimaatmars. Ze maakten deel uit van een groep anarchistische betogers die zich halfweg de 19de klimaatmars van Youth for Climate hebben afgescheiden.

Toen de stoet klimaatbetogers de Lemonnierlaan opdraaide om richting het eindpunt aan het station Brussel-Zuid te wandelen, scheidden een 50-tal anarchistische jongeren zich af en trokken ze over de Anspachlaan richting het Beursplein. "Ze wilden eerst binnen in de McDonald's aan het Beursplein een actie houden, maar dat werd verhinderd. Ze hielden dan buiten een sit-in met stofmaskers op. Daar heeft de politie hen omsingeld", legt politiewoordvoerster Ilse Van de keere uit.

In totaal moesten 53 jongeren zich identificeren. Ze werden ook gefouilleerd. Drie jongeren, de aanstokers van het afgescheiden protest, werden uiteindelijk administratief aangehouden door de politie voor het verstoren van de openbare orde.

Hoe oud ze zijn, is niet bekend. "Op de ramen van de Pizza Hut aan het Beursplein werd nog "Fuck the police" geschreven, maar dat opschrift werd meteen verwijderd. Verder vond er geen vandalisme plaats", zegt Van de keere.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?