Studenten willen klimaatmars na examens nieuw leven inblazen

© BRUZZ
| Achttiende editie van de klimaatmars in Brussel

Klimaatspijbelaars zijn op donderdag 9 mei voor de achttiende keer door Brussel getrokken. Ze blijven nog doorgaan tot de verkiezingen, maar lassen daarna even een pauze in. Ze beraden zich nog over alternatieve manieren om te protesteren. Op 24 mei, vlak voor de verkiezingen, vindt de tweede editie van de 'Global Strike for Future' plaats.

“What do we want? Climate justice! When do we want it? Yesterday!” weerklinkt door de straten van Brussel tijdens de achttiende klimaatmars. Met 150 aanwezigen was de opkomst aanzienlijk minder dan vorige week.

“De klimaatmarsen blijven elke donderdag doorgaan tot de verkiezingen", zegt Yuni Mertens, mede-oprichter van Students For Climate. "Daarna gaan we even pauzeren omdat de examenperiode begint, maar vanaf september vliegen we er weer in. Tijdens die pauze gaan we terugblikken op wat we al bereikt hebben en kijken naar wat we nog kunnen verwezenlijken."

‘Afwisselen om het niet te saai te maken’

De beweging is alvast van plan om de klimaatprotesten op een andere manier aan te pakken. “We gaan ook andere evenementen organiseren, zoals debatten om de studenten een objectief beeld te geven over het klimaatbeleid van de verschillende partijen.”

“Er gaan ook alternatieve evenementen georganiseerd worden zoals fietstochten. We blijven uiteraard ook marcheren, want dat is een belangrijke symbolische actie. Maar we gaan afwisselen om het niet te saai te maken”, vertelt Mertens.

Daling

Mertens maakt zich geen zorgen over het afnemende aantal klimaatspijbelaars. “Een beweging gaat in golven en we hebben ons hoogtepunt bereikt tijdens de eerste ‘Global Strike for Future’ op 15 maart. Het is normaal dat de beweging na een tijdje stilvalt. In september verwachten we opnieuw een grotere opkomst”, aldus Mertens.

Op 24 mei, vlak voor de verkiezingen, vindt de tweede wereldwijde klimaatstaking ‘Global Strike for Future’ plaats. “In de namiddag is er een nationale mars in Brussel, die zal eindigen met een klein festival waarop artiesten zoals Bazart aanwezig zullen zijn.”

“De meeste studenten beginnen dan met hun examens. Ikzelf heb die dag ook examen, maar zal erbij zijn. Ik verwacht niet zoveel volk maar toch meer dan vandaag.”

Ook in Antwerpen en Bergen vonden vandaag klimaatmarsen plaats, die respectievelijk op tweehonderd en duizend manifestanten konden rekenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?