12.500 scholieren spijbelen voor de vierde keer voor het klimaat

Updated: 31-01-2019 - 18:25

Voor de vierde keer op rij spijbelen scholieren op donderdag om aandacht te vragen voor het klimaat, ditmaal zijn ze met 12.500. Net zoals de vorige weken zijn er er weer veel creatieve slogans. "Ik kon de leerlingen niet meer houden. Ze vragen al drie weken om mee te gaan."

Vandaag verzamelen de scholieren niet meer op het plein aan Brussel-Centraal, maar doen ze dat aan het Noordstation. Door de massale opkomst van vorige week, zo'n 35.000 betogers, is er deze week gekozen voor een nieuw parcours dat van Noord naar Zuid gaat.

Ondertussen is iedereen al aangekomen aan het Zuidstation en is de betoging afgelopen. Volgens de officiële telling van de politie gaat het om zo'n 12.500 betogers. Dat is minder dan vorige week, maar toen waren er geen andere betogingen. Vandaag kwamen ook leerlingen en leerkrachten bij elkaar in Luik en Leuven, daar werden respectievelijk 10.000 en 3.000 mensen geteld.

Goed op de hoogte

De sfeer is er uitbundig en er wordt gezongen en gedanst. Velen willen niet van opgeven weten. "We blijven doorgaan tot de politici inzien dat er iets moet veranderen," laat een groep scholieren uit Mechelen weten. De kritiek die ze de laatste weken kregen, laten ze niet aan hun hart komen.

"Natuurlijk weten we waarover het gaat, wij leren al van kleinsaf over het klimaat. Ik eet geen vlees of vis en let op mijn energieverbruik. De politici die het probleem niet zien, snappen er zelf niets van," pareert de 18-jarige Emma de aantijgingen dat ze niet zouden weten waarom ze meedoen en zelf een te grote voetafdruk hebben.

Ook Helena, Claire en Rosalie, alle drie veertien jaar, laten zich niet uit het lood slaan. "Als we nu op vakantie willen, is de goedkoopste optie, de meest vervuilende. Dat is ronduit belachelijk! Dat terwijl wij ons best doen om plastiek te vermijden en meer de fiets te nemen," laten ze optekenen (lees verder onder de video).

Klimaatspijbelaars verzamelen voor de vierde opeenvolgende donderdag om te manifesteren voor een doortastend klimaatbeleid
© Vera Tylzanowski-BRUZZ
| Leerlingen van basisschool Het Plantzoentje in Laken doen voor de eerste keer mee en maakten hun spandoek in de klas.

Brusselse scholen

Ook Brusselse scholieren doen mee. Een groep van het vijfde en zesde jaar uit Koekelberg doet voor het eerst mee. "Natuurlijk heeft dit zin. Het is een eerste grote stap. Nietsdoen is erger," zeggen ze strijdvaardig.

Het zesde leerjaar van de school Het Plantzoentje in Laken doet mee met de hele klas. "Ik kon de leerlingen niet meer houden. Ze vragen al drie weken om mee te gaan. De spandoek hebben we samen in de klas gemaakt," laat de juf weten.

Grand-parents pour le climat

Net zoals bij de vorige edities krijgen de klimaatjongeren steun van een delegatie senioren van "Grootouders voor het klimaat" en deze week staat ook hun Franstalige tegenhanger "Grand-parents pour le climat" paraat.

"We zijn hier uit grote zorg voor onze kleinkinderen. Zij zijn bang en komen op straat en daar hebben ze groot gelijk in," zegt grootouder voor het klimaat Hugo Van Dienderen aan Belga.

"Er is geen wetgevend kader om het ambitieus en rechtvaardig aan te pakken. We vinden net zoals de jongeren dat de sterkste schouders het probleem mee moeten dragen," sluit hij af.

Opstootje Schild en vrienden

Op de Pachecolaan, die van Kruidtuin naar beneden het centrum inloopt, kwam het even tot een opstootje tussen enkele betogers en een vijftal leden van Schild en Vrienden, dat meldt Het Laatste Nieuws.

Zij pleiten namelijk voor een verdere investering in kernenergie, oprichter Dries Van langenhove werd nog niet gespot op de betoging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?