interactief

7 nieuwe laadpalen in Brussel

© Pascal Smet

Sinds begin februari is Brussel 7 nieuwe laadpalen voor elektrische wagens rijker. Drie daarvan staan in Anderlecht en vier in Sint-Pieters-Woluwe. Alle palen zouden binnen de twee weken helemaal operationeel moeten zijn. Tegen eind juni wil het Gewest er honderd hebben, maar zelfs dan loopt het nog ver achter op andere steden.

Een degelijk netwerk van publieke laadpalen is essentieel om de omslag te maken naar een stad waar auto's op brandstof verboden zijn. Zo'n verbod treedt in 2035 in voege.

Maar Brussel loopt achter. Terwijl Amsterdam al zeker 2.000 openbare laadpalen (met aan elke paal twee oplaadpunten) en Oslo zo'n 1.300 palen heeft, telt Brussel er 17. Ondanks deze achterstand, kwam er de laatste maanden geen paal bij.

'Snel operationeel'

Maar sinds begin februari is er schot in de zaak gekomen. Zo staan er in Anderlecht nu drie palen, waarvan eentje al gebruikt kan worden. "De andere palen zullen binnen één à twee weken operationeel zijn", laat Brussel Mobiliteit weten, "tijd die nodig is om ze te testen, te keuren en signalisatie en wegmarkeringen aan te brengen."

"We zijn tevreden met de vooruitgang, al hadden we meer locaties voorgesteld", zegt Anderlechts schepen van Mobiliteit Suzanne Müller-Hübsch (Groen). "Graag willen we nu geïnteresseerde burgers vragen om zelf een aanvraag in te dienen voor een laadpaal in de buurt." Dat kan via charge.brussels.

Ook Sint-Pieters-Woluwe, dat eerder dreigde met eigen laadpalen, krijgt er vier die binnen 1 à 2 weken volledig operationeel zullen zijn.

Praktisch

Op onderstaande kaart vind je de laadpalen terug. De elektrische paal in de Zamenhoflaan in Anderlecht is actief en staat in het groen. De andere nieuwe palen staan in het oranje, en zijn binnenkort operationeel.

Het blijft niet bij deze 7 palen. Aan de Georges Moreaustraat, vlakbij het Raadsplein in Anderlecht, komt er nog een laadpaal, en ook in Vorst, Elsene en Etterbeek zijn er gepland.

Tegen eind juni wil het Brussels Gewest 100 laadpalen hebben. Om tegen 2035 brandstofvrij te zijn, zijn er 8.500 laadpalen nodig, publiek en privé.

Bron: Charge.brussels

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?