| Huisbewaarder Yves 'Willy' Willaert naast de zonnepanelen op het dak van de AB.

AB deelt overschot aan zonnestroom met zeven huishoudens

NLS
© BRUZZ
06/12/2023

Na een crowdlending in maart door de AB en energieplatform Bolt konden er zonnepanelen geïnstalleerd worden op het dak van de concertzaal. Die voorzien de AB van eigen opgewekte zonne-energie. De stroom die niet gebruikt wordt, is vanaf woensdag ook beschikbaar voor zeven huishoudens via Bolt.

Bolt plaatste 204 zonnepanelen op het dak van AB, goed voor jaarlijks zo’n 70.000 kWh aan zonne-energie. Het grootste deel van de energie gebruikt de concertzaal zelf. De overtollige groene stroom delen ze via energieplatform Bolt.

Huishoudens in de buurt kunnen vanaf woensdag meegenieten van het energie-overschot van de AB. Vanaf 16 uur is het namelijk mogelijk stroom te kopen van Yves ‘Willy’ Willaert, de huisbewaarder van de concertzaal. Zeven huishoudens kunnen zich aansluiten met hun energiecontract.

“AB gelooft in groene transitie, ook in de stad”, klinkt het bij directeur Tom Bonte. “We willen een katalysator zijn voor verduurzaming in onze buurt, toevallig het centrum van ons mooie Brussel.”

De zonnepanelen zijn het resultaat van een crowdlending die de AB en Bolt in maart lanceerden. Op minder dan één dag tijd werd het nodige bedrag van 127.000 euro opgehaald. Particulieren investeerden een bedrag van 200 euro, 500 euro of 1.000 euro. Daarvan zal Bolt jaarlijks een deel terugbetalen met een rente van 6 procent, verspreid over een periode van 7 jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni