Het waterzuiveringsstation Brussel-Noord, vlakbij de Budabrug over het kanaal.

Afvalwater uit Woluwevallei vervuild met koolwaterstof

EC
© BRUZZ
24/09/2019

Vivaqua en Leefmilieu Brussel zijn op zoek naar een watervervuiler, omdat er koolwaterstoffen werden gevonden in het waterzuiveringsstation van Brussel-Noord. Koolwaterstofverontreiniging is een strafbaar feit waar zware boetes op staan.

Het afvalwater was afkomstig van de collector van Woluwe. Het is nog niet duidelijk vanwaar de koolwaterstof kwam. Dat kan een lekkende tank of ongecontroleerde lozing zijn in één van de gemeenten die verbonden is aan de collector in het Woluwedal.

Koolwaterstoffen zorgen ervoor dat het zuiveringsstation niet optimaal kan werken omdat zij de bacteriën afbreken die het water moeten reinigen. Dat zou nu geen probleem geweest zijn omdat de concentratie koolwaterstof in het afvalwater laag genoeg was. In de Zenne zijn ook geen sporen gevonden van koolwaterstof.

De hoofdvraag blijft wel waar de vervuiling vandaan komt. Leefmilieu Brussel zoekt samen met Vivaqua, de Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer en Aquiris naar de verantwoordelijke. Voorlopig is noch in Brussel noch in Vlaanderen een aanwijzing gevonden. Indien het gaat om een menselijke overtreding, kan de verantwoordelijke zich aan een zware boete verwachten. Leefmilieu Brussel kon niet bevestigen tot hoe hoog die boete precies kan oplopen.

Wie aanwijzingen heeft over deze feiten, die op 19 en/of 20 september hebben plaatsgevonden, kan dit aan de milieupolitie melden via inspection-inspectie@leefmilieu.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek, Milieu, watervervuiling, waterzuiveringsstation, Leefmilieu Brussel, koolwaterstof

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni