Agenten federale politie in Brussel drinken al jaren water vervuild met zware metalen

© @Google
Updated: 08-07-2019 - 14:57

Het personeel van drie Brusselse politiekazernes vreest voor zijn gezondheid, nu uit metingen blijkt dat er in het kraantjeswater giftige stoffen zitten. Zo is het loodgehalte 13 keer hoger dan de Europese norm toelaat. De Regie der Gebouwen onderzoekt de resultaten.

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure. Begin juni nam een extern bedrijf stalen van 43 waterkraantjes in drie kazernes van de federale politie in het Brusselse: kazerne Geruzet, De Witte De Haelen en kwartier Kroon. Volgens de politietop waren de resultaten "bevredigend", maar het personeel kreeg te horen dat er "drie probleempjes" waren. Zo bevatten twee stalen te veel lood en een derde te veel ijzer.

Intussen zijn alle resultaten uitgelekt. "De Europese norm wordt veel vaker overschreden dan toegegeven", zegt Marc Duplessis van ACOD Politie. Het personeel en de bonden zijn vooral bezorgd over het vele lood in het leidingwater. Er zit tot 13 keer meer lood in dan toegestaan.

Loden leidingen

"Het personeel drinkt al jaren van dat water en zet er meerdere keren per dag koffie mee", aldus de vakbondsman. "Eigenlijk vergiftigt de federale politie al jaren haar eigen personeel."

De politie erkent het probleem en zegt dat ze er bij de Regie der Gebouwen, eigenaar van de kazernes, op aandringt om de oude loden leidingen, die de vervuiling veroorzaken, te vervangen. Met affiches en stickers waarschuwt ze het personeel dat het geen kraantjeswater mag drinken.

"De medewerkers die dat wensten, werden onderzocht door de bedrijfsarts", zegt Jonathan Pfund, woordvoerder van de federale politie. "Alles was normaal voor degenen die tot nu toe zijn onderzocht. Deze bevindingen krijgen momenteel bijzondere aandacht van de federale politie en er vinden besprekingen plaats met de vakbonden om aan de verwachtingen van het personeel te voldoen."

Momentopname

De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, nuanceert de onderzoeksresultaten: "Over het algemeen is het water van goede kwaliteit. Het gaat hier dan ook om een momentopname en de waarden hangen sterk af van het gebruik. Maar wij zijn dit momenteel verder aan het onderzoeken. Binnen enkele weken volgt er al zeker een tweede analyse door Vivaqua", zegt Tine Deckers, woordvoerster van de Regie der Gebouwen.

Deckers bevestigt de aanvraag van de federale politie om de leidingen te vervangen te hebben ontvangen. "Wij gaan nauw met hen samenwerken om te bekijken welke stappen we nu kunnen ondernemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?