Wie zijn blikje in de automaat - hier op het Muntplein - stopt, ontvangt een terugbrengpremie van 5 eurocent.

Al 40.000 blikjes leverden statiegeld op bij proefproject

KVDP
© BRUZZ
20/05/2019

Op iets meer dan een maand tijd zijn zo'n 40.000 blikjes verzameld in de drie automaten die, bij wijze van proefproject, statiegeld uitbetalen. Aan elk ingeleverd blikje hangt een beloning van 5 cent vast in de vorm van een aankoopbon. De tot nu toe ingezamelde blikjes zijn dus goed voor in totaal 2.000 euro.

Sinds acht april telt het Brussels gewest drie automaten waar men blikjes kan inleveren in ruil voor een aankoopbon ter waarde van vijf cent per blikje. Het gaat om een proefproject met statiegeld dat nog vijf maanden loopt. Na ruim een maand zijn er al 40.000 blikjes ingezameld via de drie automaten op het Muntplein, ULB-campus Solbosch en de campus van de UCL in Sint-Lambrechts-Woluwe.

"Dit is een mooie verrassing", reageert Christophe Vancutsem, woordvoerster van staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan (PS), die mee het initiatief nam voor dit proefproject. "Het is nog te vroeg voor een definitieve evaluatie, maar we zijn hierover relatief optimistisch."

'Misbruik voorkomen'

Van de 40.000 blikjes werden 32.000 blikjes ingezameld op het Muntplein. "Dat is niet onlogisch, want daar lopen de meeste mensen rond", aldus Vancutsem. "De komende maanden moeten we vooral zien dat men geen misbruik van dit systeem maakt, door mensen die bijvoorbeeld blauwe zakken komen leegkieperen." Het personeel van Net Brussel zal daar tijdens patrouilles op letten.

Wie een blikje in een van de automaten gooit, krijgt daarvoor een aankoopbon ter waarde van vijf cent. Na een maand werd zo dus al 2.000 euro aan aankoopbonnetjes uitbetaald. Het project wordt gefinancierd door afvalverwerkingsbedrijf Fost Plus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu , statiegeld , recyclage

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni