| Een van de vijvers werd afgesloten

Anderlecht sluit vijver af aan Marius Renard door gevaarlijke bacterie

KVDP
© BRUZZ
09/08/2021

De gemeente Anderlecht heeft een veiligheidsperimeter ingesteld rond een van de vijvers in het Vijverpark aan Marius Renard. Daar werd de gevaarlijke bacterie clostridium aangetroffen. “We willen vermijden dat honden daar gaan drinken”, aldus waarnemend burgemeester Alain Kestemont.

Eind juli werden vijf dode eenden en vijf dode zwanen aangetroffen aan één van de vijvers in het Vijverpark aan Marius Renard in Anderlecht. De gemeente sloot de vijver af en liet het water onderzoeken. Uit de wateranalyses blijkt dat er clostridium aanwezig is in het water, een bacterie die onder meer tetanus kan veroorzaken.

Dat schrijft La Capitale en wordt bevestigd door waarnemend burgemeester Alain Kestemont (Défi). “We hadden al een veiligheidsperimeter ingesteld en die behouden we nu. Vandaag hebben we ook waarschuwingsborden geplaatst”, zegt Kestemont. “Het is een gevaarlijke bacterie en we willen onder andere vermijden dat honden er van het water gaan drinken.”

Op termijn kan het probleem alleen opgelost worden door de aanvoer van zuurstof, door middel van een fontein. Zo lang die er niet is, blijven de hekken rond de vijver staan, aldus Kestemont. Verderop aan Neerpede is er een vijver waar zwemclubs kunnen komen trainen, maar die activiteiten worden voorlopig opgeschort. “Het gaat om een andere vijver, maar we willen het zekere voor het onzekere nemen”, aldus Kestemont nog.

Het is niet de eerste keer dat de bacterie clostridium tot vogelsterfte leidt in het Vijverpark.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni