| Expedition Swim, waarmee Pool is Cool de mogelijkheid onderzocht om in de bestaande wateren van Brussel te zwemmen, hier in de Neerpedevijver

Openbaar onderzoek toekomstig Park van Neerpede gestart

MW
© BRUZZ
16/03/2023

Het openbaar onderzoek voor de heraanleg van het centrale deel van het toekomstige Park van Neerpede is gestart. Inwoners kunnen nog tot 14 april bezwaren of opmerkingen maken bij de werken. Die kaderen in een masterplan van de Brusselse regering om een aaneensluitende groene ruimte te creëren van het Vijver- tot het Pedepark in Anderlecht.

De 'Middenvijver' in het Park van Neerpede zal worden omgevormd tot een natuurlijke zwemvijver ter grootte van vier olympische zwembaden. Vanaf de zomer van 2024 zullen de Brusselaars daarin verpozing kunnen zoeken.

De vijver, die tien hectare groot is, krijgt drie zones. In een eerste zone, het dichtst bij de ring, komt een zwemvijver. De andere twee zones zullen niet toegankelijk zijn voor het publiek. Daar is plaats voor een waterbekken voor waterzuivering, en wordt ook aan een moeraszone gedacht.

Evenwicht recreatie en natuur

“Er zijn geen recreatieve voorzieningen gepland in de zwemvijverzone,” klinkt het bij Leefmilieu Brussel. “Het doel is alleen de mogelijkheid te bieden om in het water te baden en te ontspannen. We hopen de zwemactiviteit te combineren met het natuurlijker maken van het hele parkgebied, de bescherming van gebieden van ecologisch belang en dit ook goed te integreren met de andere activiteiten en functies van het park.”

Ook de vijveromgeving krijgt een heraanleg. De paden worden hersteld, alsook de verbinding met het bestaande Vijverpark-Pedepark (Grote Vijver). Dat zal ook de impact van het autoverkeer beperken.

Oevers ontharden

Verder is er een vernieuwing van de oevers van de Middenvijver en andere watermassa’s in het centrale deel van het park. Vandaag bestaan de oevers van zowel de Middenvijver als de Neerpedebeek nog vooral uit beton. Een van de gevolgen daarvan is dat het water te veel organisch materiaal bevat. Het zorgt voor stank in de zomer en een tekort aan zuurstof in het water. Dat leidt dan weer tot veel dode vogels en vissen. Naturlijke oevers en wetlands moeten dat verhinderen en de biodiversiteit vergroten.

Brussel Leefmilieu hoopt in de winter van 2023-2024 aan de slag te kunnen met de herinrichting van het centrale deel van het park.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Milieu , Neerpedevijver , Park van Neerpede , vijverpark , Pedepark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni